Decizie fără precedent în învățământ. Profesorii care au luat sub 5 la titularizare nu mai pot preda

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
25/07/2019, 14:40
Decizie fără precedent în învățământ. Profesorii care au luat sub 5 la titularizare nu mai pot preda GALERIE FOTO
Profesorii care au luat sub nota 5 la examenul de titularizare nu vor mai preda

Peste 4 mii de profesori care au primit sub nota 5 la proba scrisă de la Titularizare nu vor mai putea preda în școli nici măcar ca suplinitori! Măsura este una fără precedent în România, chiar dacă ministrul Educației a spus că măsura respectivă este cuprinsă în metodologia privind organizarea examenului!

Profesorii care au luat sub nota 5 la examenul de titularizare nu vor mai preda

Decizia a fost luată de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a declarat pentru HotNews.ro că prin astfel de măsuri ar putea crește calitatea predării în învățământul preunivesitar, după model universitar. De altfel, Ecaterina Andronescu a mai decis ca nici cei 3.960 de profesori care s-au retras din examen să nu mai fie primiți la catedră!

Ministrul a spus că măsura nu va afecta sistemul educațional din România, deoarece sunt suficienți profesori care să le predea elevilor, din toamnă.

Profesorii care au luat sub nota 5 la examenul de titularizare nu vor mai preda
Profesorii care au luat sub nota 5 la examenul de titularizare nu vor mai preda

Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție din învățământul universitar, la cel preuniversitar

”În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie! În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul? Adică intru în examen, constat că nu știu nimic și dau lucrarea și mă retrag. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a știut subiectul și cel care a stat acolo și a luat 4.50. Și atunci trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură începând din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu.

”Dacă Ministerul Educației nu este susținut să ridice puțin ștacheta, eu nu știu dacă mai e ceva de făcut pentru școala asta românească. Nu se poate! 3.960 de candidați s-au retras din concurs. Adică ei sunt șmecheri. Am văzut că nu știu subiectul, mă retrag din concurs că mă duc suplinitor la toamnă. Nu vă supărați, dar nu se poate”, a spus Andronescu.

Așadar, Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție a profesorilor din universități în învățământul preuniversitar. ”Uitați-vă dumneavostră, Politehnica este o instituție care se clasează prima din România, la fel și Bábes Bolyai. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Pentru că au avut exigențe la intrarea în învățământ a profesorilor.

Noi niciodată, în Politehnică, nu am coborât sub o medie stabilită de Senat, media anilor de studii. Dacă era cu o sutime n-am coborât, pentru că nu te mai puteai opri după aceea. Și atunci, obținând drept cadre didactice numai șefi de promoție și oamenii din primele rânduri avem perspectivă. Asta trebuie să facem și în învățământul preuniversitar. Nu se poate să fii profesor care să nu fi în stare să treci un examen. Eu când am intrat, deși am fost șefă de promoție, am dat examen de intrare ca asistent. După trei ani am dat examen să intru ca șef de lucrări. De aceea, universitățile au niște standarde pe care nu le depășesc”, a declarat Andronescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×