DECIZIE DEFINITIVĂ! Hackerul Guccifer va fi extrădat în SUA

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
04/03/2016, 17:30
DECIZIE DEFINITIVĂ! Hackerul Guccifer va fi extrădat în SUA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri, cererea de extrădare a hackerului Marcel Lehel Lazăr, alias Guccifer, în Statele Unite ale Americii.

ÎCCJ a admis contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara faţă de decizia instanţei inferioare şi a dispus arestarea în vederea predării a lui Marcel Lehel Lazăr, care a violat corespondenţa electronică a mai multor personalităţi americane, cel mai mediatizat caz fiind al lui Colin Powell, scrie Agerpres.

Potrivit deciziei instanţei supreme, magistraţii au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autorităţile statului solicitant.

Decizia este definitivă.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lehel Lazăr, pentru a răspunde în faţă unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalităţi şi ar fi dezvăluit corespondenţa lor privată.

Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer” sau „Micul Fum”, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, printre care şi pe cel al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de „Guccifer” se află George Maior şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Marcel Lehel Lazăr a spart şi conturi de e-mail ale unor oficiali americani, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi ale unor vedete din SUA.

„Guciffer” a spart şi conturile de e-mail şi Facebook ale unor vedete din România: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Bianca Drăguşanu sau Cristian Pulhac.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×