Decizia din dosarul Colectiv: ”Instanța reține și culpa concurentă a membrilor formației Goodbye to Gravity”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
06/03/2020, 15:10
Decizia din dosarul Colectiv: ”Instanța reține și culpa concurentă a membrilor formației Goodbye to Gravity”
Sursă foto: Hepta

Decizia primei instanțe în dosarul Colectiv face referire și la o ”culpă concurentă” a formației Goodbye to Gravity în tragedia din club, deoarece membrii formației au făcut eforturi pentru asigurarea unei prezențe cât mai mari la concertul din 30 octombrie 2015, pentru a nu fi nevoiți să achite integral costul închirierii spațiului, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

Goodbye to Gravity spera să primească înapoi banii de chirie

”Goodbye to Gravity” închiriase clubul pentru concertul de lansare al celui de-al doilea lor album pentru 1.000 de euro. Contractul stipula că banii le vor fi returnați integral dacă publicul va depăși 400 de persoane sau jumătate dacă vor fi 250-400 de participanți. În seara tragediei, se aflau 350 de persoane în clubul Colectiv.

„În îndeplinirea obligaţiei de a afla, pe bază de probe, adevărul cu privire la împrejurările cauzei, instanţa reţine și culpa concurentă a membrilor formaţiei «Goodbye to Gravity» în raport de acceptarea termenilor contractului”, se arată în motivarea deciziei, redactată de către judecătorul Mihai Bălănescu. ”Având un public de nişă (prieteni, colegi de profesie/facultate), au făcut inclusiv demersuri individuale, în sensul solicitării către cei invitaţi la concert de a aduce prieteni sau alţi cunoscuţi cu ei, pentru atingerea limitei menţionate contractuale” se mai spune în documentul citat.

La dosar sunt 19 declarații ale unor martori și părți civile care confirmă eforturile depuse de formație pentru a avea un public cât mai numeros. „Sigur că raţiunea era pur economică”, scrie judecătorul în motivarea deciziei.

De la M.A. știu că își doreau să aibă 400 de persoane la concert, pentru ca să nu plătească ceva către clubul Colectiv în baza unui deal, contract, nu mai țin minte. L-am auzit spunând aceste aspecte, raportându-se la faptul că nu o să mai trebuiască să plătească clubului chirie, iar banii care trebuiau dați eventual pentru chirie și care le rămâneau lor urma să îi folosească pentru cheltuielile aferente unui turneu european”, a spus un martor.

În motivare se arată că și Goodbye to Gravity poartă o parte din vină pentru ce s-a întâmplat deoarece ar fi trebuit să știe că spațiul nu era sigur pentru acest gen de evenimente, mai ales că unii membri ai formației aveau studii de arhitectură.

O culpă redusă

Arhitecți s-au aflat și în rândurile publicului și au confirmat în instanță că nu spațiul din Colectiv nu era unul adecvat. ”Era o singură ușă de acces și o singură direcție. La numărul estimat de 400 de persoane care se aflau în club ar fi trebuit să fie 5 – 6 uși, conform normativului”, a spus unul dintre ei. ”Era prea multă lume în raport cu spațiul de evacuare. Mai curând aș spune pe dos, spațiul de evacuare era insuficient față de cantitatea de lume”, a afirmat un al doilea.

Pe de altă parte, judecătorul Mihai Bălănescu a precizat că membrii formației nu au avut nicio implicare în alegerea produsului și montajului efectului pirotehnic care a provocat incendiul. iar culpa lor este ”redusă” în acest dosar.

Andrei Găluț este singurul care a supraviețuit dintre cei membri ai formației ”Goodbye to Gravity”. Acesta a trebuit să se pensioneze medical la 29 deoarece a rămas cu gradul II de invaliditate și și-a pierdut total capacitatea de muncă.

În decembrie anul trecut, Tribunalul București a pronunțat sentințele de condamnare în acest dosar: Cristian Popescu-Piedone (fost primar al Sectorului 4) – 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare; Anastasescu George Alin (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare; Mincu Costin (patron Colectiv) – 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare; Gancea Paul-Cătălin (patron Colectiv) -11 ani si 8 luni de închisoare cu executare; Radu Antonina (angajată ISU) – 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare; Matei George-Petrică (angajat ISU) – 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare; Iofciu Aurelia (angajată Primăria Sector 4) – 8 ani de închisoare cu executare; Ganea Luminiţa Larisa (consilier superior Primăria Sector 4) – 7 ani de închisoare cu executare; Moţoc Sandra Ramona (referent superior Primăria Sector 4) – 3 ani de închisoare cu suspendare; Niţă Daniela Ioana (patron firmă de artificii) – 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare; Niţă Cristian Mihai (administrator firmă de artificii) – 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare; Zaharia Viorel (pirotehnist) – 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare; Moise Marian (pirotehnist) – 10 ani de închisoare cu executare; Clubul Colectiv SRL – 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei; Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă; SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 lei.

Decizia nu este definitivă. Procesul va fi reluat la Curtea de Apel Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×