De la 1 februarie intră în vigoarea „Legea Uber”! Firmele de ridesharing vor avea noi obligații începând cu această dată

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
27/01/2020, 13:20
De la 1 februarie intră în vigoarea „Legea Uber”! Firmele de ridesharing vor avea noi obligații începând cu această dată
De la 1 februarie intră în vigoare noua lege pentru șoferii și deținătorii firmelor de transport alternativ. Sursa foto: profit.ro

Vești proaste pentru șoferii Uber, Yango, Clever, Bolt și toate celelalte firme de ridesharing din țara noastră. Începând cu data de 1 februarie 2020, aceștia vor fi obligați să respecte noile prevederi ale „Legii Uber”, care le impune, printre altele, să dețină mai multe documente și avize pentru a mai putea transporta persoane.

„Legea Uber” intră în vigoare de la 1 februarie. Ce acte vor fi necesare tuturor șoferilor

Concret, potrivit actului normativ ce va începe să producă efecte în doar câteva zile, atât deținătorii unor astfel de platforme de transport alternativ, cât și șoferii care prestează aceste servicii au nevoie în primul rând de un aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor.

De altfel, reprezentanții instituției susțin că trei dintre aceste companii au obținut deja documentul, în vreme ce o a patra are avizul valabil până în octombrie 2020.

În plus, șoferii trebuie să îndeplinească mai multe condiții importante dacă își doresc să transporte în continuare persoane legal. Este vorba despre un atestat eliberat de Autoritatea Rutieră, dar și de cel puțin doi ani de experiență la volan. Totodată, pentru a putea presta aceste servicii, trebuie să aibă peste 21 de ani.

Companiile de ridesharing trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să obțină un aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru platforma digitală
 • să plătească anual la bugetul de stat o taxă de 50.000 de lei
 • să înființeze o sucursală în România.

Autoturismele cu care se efectuează transportul alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să aibă maxim 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto;
 • să aibă inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni;
 • la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei;
 • deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.
 • să nu fie mai vechi de 15 ani
 • pot fi în proprietatea şoferilor, sau în leasing, or prin închiriere sau comodat

Şoferii care efectuează operațiuni de transport alternativ trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

 • să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani
 • să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.
 • să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani
 • sa nu aibă condamnări pentru infracțiuni
 • să dețină aviz medical și aviz psihologic

Reamintim că legea privind transportul alternativ pe teritoriul țării noastre a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019, la doar o săptămână după adoptarea în Camera Deputaților a ordonanței 49. O reglementare introdusă la vremea respectivă amâna, însă, intrarea în vigoare a acestor prevederi.

Astfel, parlamentarii le-au oferit companiilor de transport alternativ un răgaz până la 1 februarie 2020, pentru a obține documentele și avizele necesare funcționării legale. În aceste condiții, Uber și Bolt au primit aviz tehnic provizoriu, iar Clever are aviz tehnic valabil până la data de 27 octombrie 2020.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×