De ce sunt numiți, de fapt, arhangheli Mihail și Gavril și ce înseamnă această denumire divină

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
07/11/2019, 14:15
De ce sunt numiți, de fapt, arhangheli Mihail și Gavril și ce înseamnă această denumire divină
Ce înseamnă denumirea de „Arhanghel” *foto: digi24.ro

Pe 8 noiembrie se sărbătorește ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Astfel, peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela. Potrivit credinței, Arhanghelul Gavriil este cel care a fost trimis de Dumnezeu să îi dea de veste Fecioarei Maria cu privire la taina întrupării Domnului. Asta în timp ce despre Mihail se spune că el ar putea cheile Raiului și că este un vrednic luptator împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi.

De ce sunt numiți, de fapt, arhangheli Mihail și Gavril

Îngerii care poartă vești bune sunt cei care sunt numiți „arhangheli”. Slujirea lor constă în descoperirile pe care le fac profeții, cunoașterea și înțelegerea voii lui Dumnezeu pe care o primesc de la îngerii celor mai înalte Cete și pe care le vestesc celor mai mici, adică îngerilor.

Toate religiile creștine recunosc șapte arhangheli. Patru dintre ei poartă același nume în toate confesiunile. Este vorba despre Mihail, Gavril, Rafail și Uriil. În funcție de confesiunea la care ne uităm, ceilalți trei arhangheli sunt următorii. Potrivit Cărții lui Enoh, în tradiția iudaică, aceștia sunt Raguil, Sarachiil (Saraqail) și Jerehmiil (Jerahmiil). În tradiția ortodoxă răsăriteană, ceilalți trei arhangheli sunt Varahiil, Salatiil și Jegudiil (Jehudiil). De asemenea, în tradiția occidentală, ceilalți trei arhangheli poartă numele de Hanail (Haniil), Jophiil (Cassiil), Zedekiil (Sachiil).

Ce înseamnă numele Arhanghelilor Mihail și Gavril

Fiecare dintre cei patru arhangheli care există în toate confesiunile au fiecare câte o însemnătate special pentru numele lor. Astfel, „Mihail” înseamnă „acela care este ca Dumnezeu” sau „Cine este cel care e ca Dumnezeu?”. Gavril înseamnă „Omul puternic al lui Dumnezeu”, în timp ce Rafail înseamnă „Dumnezeu vindecă / Vindecarea lui Dumnezeu”. Nu în ultimul rând „Uriil” înseamnă „Lumina sau Focul lui Dumnezeu”.

Potrivit rabinilor din vechime cei șapte arhangheli au fost mereu legați cu cele șapte planete cunoscute (Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus și Saturn). De asemenea, Sfinţii Părinţi au gândit și învățat întotdeauna că Dumnezeu guvernează Universul cu ajutorul Oștilor Cerești.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×