De ce simţi când cineva te priveşte lung? Explicaţiile psihologilor te vor uimi

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/02/2018, 14:08
De ce simţi când cineva te priveşte lung? Explicaţiile psihologilor te vor uimi

Psihologii vorbesc chiar despre un efect paranormal al privirii. Este o senzaţie aproape paranomală, care combină intuiţia, telepatia şi deochiul. În termeni ştiinţifici se numeşte percepţie extrasenzorială şi aproape toţi oamenii sunt sensibili la acest fenomen, scrie libertateapentrufemei.ro.

Un studiu realizat în America a demonstrat că peste 60% dintre oameni sunt convinşi că putem percepe vibraţii şi diverse forme de energie, dincolo de lucrurile palpabile din jurul nostru. Şi aproape 90% dintre noi suntem capabili să simţim când cineva ne fixează cu privirea.

De unde vine această senzaţie?

Capacitatea de a simţi privirile altui om ar putea fi înscrisă încă de la începuturile omenirii în paleta largă de senzaţii care formează instinctul de apărare. Poţi simţi atenţia şi privirea cuiva, chiar dacă nu este în raza ta vizuală, ca să te aperi. În vremurile tulburi ale oamenilor preistorici, aceste senzaţii făceau diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Ne-am păstrat această capacitate, chiar dacă am evoluat timp de mii de ani, aşa cum am păstrat şi telepatia sau simţul echilibrului interior. În studiul său, ”Sentimentul că eşti privit”, psihologul Eduard Titchener sublinia faptul că studenţii săi, care au participat la experimentele realizate de el, afirmau că aveau o senzaţie de rigiditate şi de tensiune când se simţeau priviţi. Tensiunea sporea preţ de câteva secunde, ceea ce făcea ca organismul să reacţioneze şi să îşi mişte capul sau privirile în direcţia celui care îi privea, chiar dacă nu ştiau de existenţa lui.

Titchener considera, totuşi, că nu este vorba de telepatie. În opinia lui, mişcarea noastră atrage atenţia cuiva din preajmă care automat se uită spre noi şi ne dă impresia că ne urmăreşte cu privirea de mai multă vreme.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×