Dan Andronic face noi dezvăluiri! Cine se mai află pe lista fostei securități

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
23/12/2018, 19:25
Dan Andronic face noi dezvăluiri! Cine se mai află pe lista fostei securități
Dan Andronic face dezvăluiri explozive despre adevărata natură a evenimentelor din urmă cu 29 de ani de la Revoluție.

Dan Andronic face dezvăluiri explozive despre adevărata natură a evenimentelor din urmă cu 29 de ani. Duminică, pe postul Realitatea TV, Andronic a precizat câteva nume grele care au colaborat cu Securitatea. Printre acestea, apare și Lucian Boia, mare istoric.

Acesta a fost acoperit de Serviciul de Informații Externe, fiinc eliminat din lista unor posibili colaboratori ai Securității, respectiv ai ”Brigăzii anti-emigrație” a Centrului de Informații Externe. Așadar, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a oferit pentru Evenimentul Istoric dovezi.

Dan Andronic, dezvăluiri explozive! Lucian Boia se află pe lista fostei securități

Astfel, Lucian Boia apare drept colaborator, cu numărul 23, al CIE, fostă DIE. Marele istoric este pe pagina nr. 2 a unui Tabel al UM 0225 clasificat ”Strict Secret”. De altfel, pagina care conținea numele acestuia a fost trimisă CNSAS de către SIE, alături de întregul dosar, la data desecretizării și arhivării sale. Astfel, demersul de omitere a transmiterii fostului document strict secret în forma sa originală, a încălcat drag legea.

Mădălin Hodor: ”Aceste personaje ar fi colaborat cu Securitatea în mod premeditat”

Fila a ajuns la noul proprietar de drept, CNSAS, la solicitarea Colegiului Instituției. Totul s-a produs după declanșarea unui scandal mediatic a cărui țintă principală a fost jurnalistul Ion Cristoiu și istoricul Ioan-Aurel Pop.  Lucian Boia este un autor-fanion al editurii ”Humanitas”, al cărui patron, pe nume Gabriel Liiceanu, este membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, grup care editează revista cu același nume.

Dan Andronic face noi dezvăluiri! Cine se mai află pe lista fostei securități
Lucian Boia, mare istoric

De asemenea, Mădălin Hodor, cel care a fost găzduit și apărat de revista menționată mai sus, a precizat că: ”aceste persoane ar fi colaborat cu Securitatea în mod premeditat, şi că nu ar fi vorba doar de acele declaraţii pe care trebuiau să le dea cei plecaţi peste hotare la întoarcerea în ţară.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×