DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. Povestea noului prim-ministru

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
11/11/2015, 00:01
DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. Povestea noului prim-ministru

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. Dacian Cioloş s-a născut la data de 27 iulie 1969, în oraşul Zalău.

După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Şimleul Silvaniei, specializarea Horticultură şi Viticultură, a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor, scrie observator.tv.

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

În perioada studenţiei, a fost reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi în Consiliul de Administraţie al Facultăţii de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenţii USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franţa (1992-1995) şi iniţiator şi membru fondator al asociaţiei profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize şi propuneri privind Politica Agricolă Comună şi Uniunea Europeană.

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federaţiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne – Franţa (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franţa. A activat la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA Paris – Montreuil, Franţa (august – septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Arges pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat in calitate de inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron – Franţa (februarie – septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza şi evaluarea experienţei de dezvoltare agricolă şi rurală în Nord Aveyron”.

După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcţiei Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea ProgramuluiSAPARD – elaborarea cadrului de reglementare şi a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile.

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. Pentru o perioadă (martie 1998 – octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeş, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) şi Consiliul Judeţean Argeş – CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA in cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franţa (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. Între anii 2002–2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegaţia CE în România, ca Manager cu Ţintă Agricultură şi Dezvoltare Rurală, SAPARD[2]. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) pentru ca in final sa ocupe funtia de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale in perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Premierul Emil Boc. Nu face parte din nici un partid politic.

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunţat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni : Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spune Barroso.

DACIAN CIOLOŞ PREMIER DESEMNAT. În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acordă votul de învestitură Comsiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso şi automat şi lui Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş este căsătorit şi vorbeşte limbile franceză şi engleză.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×