Cutremure în lanț în Canada. Două au avut magnitudinea de 6 grade

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/12/2019, 08:53
Cutremure în lanț în Canada. Două au avut magnitudinea de 6 grade
Val de cutremure în Canada. Specialiștii sunt îngrijorați. Sursa foto: miscareaderezistenta.ro

Cutremurele se produc în ultima vreme cu o frecvență îngrijorătoare pe teritoriul Canadei. Doar în cursul zilei de luni au avut loc nu mai puțin de patru seisme puternice, dintre care două cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter, cea mai afectată zonă fiind vestul țării.

Val de cutremure în Canada. Cele mai recente au avut magnitudinea de 6 grade

Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), scoarța terestră s-a cutremurat pentru prima dată luni în jurul orei locale 8:44, la o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter și a avut epicentrul la 166 de kilometri vest de localitatea Port Hardy de pe insula Vancouver.

Trei ore mai târziu, la ora locală 11:13, a urmat un seism cu magnitudinea de 5,2, iar epicentrul a fost la 170 de kilometri vest de Port Hardy. Câteva zeci de minute mai târziu, la ora locală 11:49, în zonă s-a produs un cutremur de 6 grade, cu epicentrul la 176 de kilometri vest de Port Hardy și 507 de kilometri de orașul Vancouver.

În ceea ce privește ultimul cutremur major produs pe 23 decembrie, acesta a avut loc  la ora locală 12:56, la o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. Potrivit specialiștilor, seismul a fost resimțit la 163 de kilometri de Port Hardy și 490 de kilometri de Vancouver. Pentru moment nu au fost semnalate victime sau daune materiale semnificative.

Ce spun specialiștii despre posibilitatea ca România să fie lovită de un nou cutremur ca în 1977

Cutremurele se produc din ce în ce mai des inclusiv pe teritoriul țării noastre, iar această situație îi îngrijorează pe specialiști, care iau în calcul posibilitatea ca în viitorul nu foarte îndepărtat să ne confruntăm cu un seism de proporțiile celui din 1977. Chiar dacă nu pot prezice data concretă, seismologii de la INCDFP vin cu precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti.

Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

De asemenea Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele.

Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×