Cutremur serios în Buzău! Seismul s-a resimțit pe o rază de 55 de kilometri

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
09/08/2018, 09:49
Cutremur serios în Buzău! Seismul s-a resimțit pe o rază de 55 de kilometri
Cinci cutremure in Romania, in doar cateva ore

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 pe scara Richter a avut loc, miercuri noaptea, în judeţul Buzău. Seismul a fost înregistrat la ora 22.46, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), s-a produs la o adâncime de 121 de kilometri şi a avut magnitudinea de 3,7 pe scara Richter.

Cutremurul a fost înregistrat în zona seismică Vrancea la ora 22.46 şi a fost resimţit în apropierea oraşelor Nehoiu (17 km), Covasna (42 km), Întorsura Buzăului (45 km), Mizil (53 km), Vălenii de Munte (55 km).

Cutremurul din Buzău, precedat de un altul

Este al doilea seism din aceasta zona produs miercuri, primul avand loc imediat dupa miezul nopții de marți spre miercuri. Seismul respectiv a avut magnitudinea de 2,4 grade si s-a produs la ora 01:02, la o adancime de 129 de kilometri.

Cel mai puternic cutremur de la inceputul acestui an s-a produs in 25 aprilie. Cutremurul a avut magnitudinea 4,6 si s-a inregistrat in apropierea urmatoarelor orase: Covasna (12 kilometri), Intorsura Buzaului (25 de kilometri), Targu Secuiesc (27 de kilometri), Nehoiu (35 de kilometri) si Sfantu Gheorghe (52 de kilometri).

În 2017, cel mai mare seism din Romania a fost inregistrat pe 8 februarie, în județul Buzău, la ora 17:08, și a avut o magnitudine de 5 pe scara Richter, mișcarea tectonică fiind resimțită și la București.

Următorul mare cutremur care se va produce în România va avea loc însă după anul 2040. Cel puțin așa susține directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Cel mai renumit seismolog român a ajuns la această concluzie după ani întregi în care a studiat periodicitatea producerii marilor cutremure din Vrancea.

Studiind ritmul, magnitudinea, intensitatea și periodicitatea producerii marilor cutremure, Mărmureanu a ajuns la concluzia că țara noastră nu va fi lovită de un seism major mai devreme de anul 2040.

Gheorghe Mărmureanu a studiat toate cutremurele de la 1700 încoace și spune că a ajuns la concluzia că acestea se repetă într-un mod ciclic.

”Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a declarat la Focşani Gheorghe Mărmureanu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×