Cutremur puternic în nord-vestul Chinei! Seismul a avut o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/02/2020, 20:15
Cutremur puternic în nord-vestul Chinei! Seismul a avut o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter
Cutremur de 5,1 grade pe scara Richter în China. Sursa foto: pixabay.com

Frecvența cu care cutremurele continuă să se producă la nivelul întregii lumi naște îngrijorare în rândul specialiștilor. Cel mai recent fenomen de acest gen a avut loc în cursul zilei de vineri, 21 februarie, în nord-vestul Chinei, la o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter.

Cutremur puternic în China. Zonele afectate

Centrul Seismologic din China informează că mișcarea plăcilor tectonice s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, fiind resimțită în regiunea autonomă Xingjiang din nord-vestul Chinei. În ceea ce privește epicentrul său, acesta a fost localizat în apropiere de prefectura Kashgar, chiar la granița cu Khazahstan.

Cutremurul produs astăzi vine la doar o lună distanță de cel care a provocat moartea unei persoane și rănirea a altor două. Potrivit autorităților, seismul cu pricina s-a produs tot în nord-vestul statului asiatic, la o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter și o adâncime de 16,4 kilometri.

Deplasarea scoarței tectonice a provocat prăbuşirea a patru magazine şi a unor bucăţi de ziduri însumând 1.084 metri. Liniile de înaltă tensiune şi infrastructura de transport au avut la rândul lor de suferit în urma seismului extrem de puternic produs în regiunea autonomă uigură Xinjiang.

Un cutremur de 3,3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în România

Nici țara noastră nu scapă de cutremure în această perioadă. Un astfel de fenomen s-a produs chiar vineri, în jurul orei 13:20, la o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter și o adâncime de 28 de kilometri.

În ceea ce privește epicentrul, acesta a fost localizat în  la 51 km nord-vest de Galaţi, 61 km nord-vest de Brăila, 105 km sud-est de Bacău, 144 km nord-est de Ploieşti, 148 km est de Braşov, 161 km sud de Iaşi, 176 km sud-vest de Chişinău, 180 km nord-est de Bucureşti, 191 km nord-vest de Constanţa şi 205 km sud-vest de Tiraspol, transmite Agerpres.

Nu mai puțin de 22 de cutremure au avut loc în România, de la începutul lunii februarie. Acestea au avut intensități cuprinse între între 2 şi 3,5 grade pe scara Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs, însă, chiar în ultima zi a lunii ianuarie, în zona Vrancea, la o adâncime de 121 km, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Potrivit specialiștilor din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului, acesta a fost resimțit inclusiv în Capitală.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×