Cel mai renumit seismolog vorbeşte despre catastrofa care va lovi România!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
14/11/2017, 13:54
Cel mai renumit seismolog vorbeşte despre catastrofa care va lovi România!

Cel mai renumit seismolog român a aflat când va avea loc următorul cutremur major din România! Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, a declarat că ţara noastră se va cutremura puternic după anul 2040! Seismologul a ajuns la această concluzie după ani întregi în care a studiat periodicitatea producerii marilor cutremure din Vrancea.

Studiind ritmul, magnitudinea, intensitatea şi periodicitatea producerii marilor cutremure, Mărmureanu a ajuns la concluzia că ţara noastră nu va fi lovită de un seism major mai devreme de anul 2040.

Cutremurul major în România, la 64 de ani de la cel din 1977 

“Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a declarat la Focşani Gheorghe Mărmureanu.

Deşi Mărmureanu prezice un cutremur mare, el recunoaşte, totuşi, că mişcările scoarţei terestre nu pot fi anticipate. Pe de altă parte, cutremurele care pornesc din Vrancea sunt unice în lume, a mai explicat seismologul, totul ţinând de geologie şi de ceea ce se regăseşte la mari adîncimi, acolo unde se întîlnesc plăcile continentale. Gheorghe Mărmureanu a mai explicat că unicitatea seismelor din Vrancea vine şi din modul în care se propagă unda de şoc.

Potrivit calculelor făcute de către specialist, în ultimii 300 de ani au fost şase mari cutremure puternice, cu pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale. Acestea au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani, 36 de ani, 102 ani, 37 de ani. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×