Cutremur în Buzău! Ce magnitudine a avut. E al doilea în câteva ore

Claudiu Melinte    Ana Ioana   
în Stiri mondene
13/08/2018, 17:32
Cutremur în Buzău! Ce magnitudine a avut. E al doilea în câteva ore

Cutremur în Buzău! Ce magnitudine a avut. E al doilea în câteva ore. Seismul vine la câteva ore de un altul, care a avut loc tot în județul Buzău. Curtremurul a avut magnitudinea de 2,6 grade.

Unul dintre seisme s-a produs luni dimieața la ora 04:50, la o adâncime de 125 de kilometri. Celălalt cutremur a avut loc dumincă seara, produs în județul Buzău, a fost în jurul orei 20:16, la o adâncime de 95 de kilometri.

 

Citește și: Prognoza Meteo 13 – 19 august 2018. Vor fi temperaturi de peste 30 de grade

Cutremur în Buzău! Cel mai puternic seism

Un cutremur puternic a fost la începutul anului, e 25 aprilie. Acesta a avut magnitudinea de 4,6 și s-a înregistrat în apropierea mai multor orașe. Covasna(12 de kilometri), Întorsura Buzăului(25 de kilometri), Târgu Secuiesc(27), Nehoiu(35 de kilometri) au fost foarte aproape de cutremure. Însă cel mai mult s-a simțit cutremurul la Sfântu Gheorghe(52 de kilometri).

Cel mai mare cutremur din România a avut o magnitudine de 5 pe scara Richter, mișcarea tectonică fiind resimțită și la București. Acesta a fost înregistrat pe 8 februarie, tot în județul Buzău, la ora 17:08. Seismicitatea din România este grupată în diverse zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Nu sunt motive de îngrijorare

Luna iulie a acestui an a debutat cu patru cutremure înregistrate în zona seismică Vrancea, însă cel mai cunoscut specialist în cutremure, Gheorghe Mărmureanu a spus că nu sunt înca motive de îngrijorare.

„Nu va fi un cutremur de magnitudine mare mai devreme de 2040-2041, acesta este punctul meu de vedere. Eu nu sunt Dumnezeu ca să știu exact dar am cunoștințe și o statistică de 300 de ani. Este imposibil să îi spui omului: este cutremur azi. Suntem norocoși că în Vrancea avem cutremure de mare adâncime”, a spus directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului.

Acesta a făcut delcarații despre viitoarele seisme care vor lovi sau nu România. A avertizat câ zona seismică Vrancea se pot înregistra cutremure chiar și cu magnitudini peste 8.
”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a  mai spus atunci Mărmureanu.

Cele mai puternice cutremure din acest an au avut o magnitudine de 4,6 pe Richter, primul în data de 14 martie şi cel de-al doilea în 25 aprilie, ambele fiind înregistrate în zona seismică Vrancea.

Un alt seism s-a produs în noaptea de duminică, spre luni, la ora locală 2:35, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. A avut magnitudinea de 3 pe scara Richter și o adâncime de 137 de kilometri. De asemenea, alte trei seisme au avut loc în prima zi a lunii iunie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×