UPDATE / Cutremur în Nepal. BILANŢ OFICIAL: peste 1.800 de morţi şi 5.000 de dispăruţi

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
26/04/2015, 09:10
UPDATE / Cutremur în Nepal. BILANŢ OFICIAL: peste 1.800 de morţi şi 5.000 de dispăruţi GALERIE FOTO

UPDATE: Autorităţile române au reuşit să ia legătura cu cei zece români care se aflau în Nepal în momentul în care s-a produs cutremurul. Ei se află în siguranţă, anunţă romaniatv.net.

UPDATE:  Aproape 2000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 7,8 grade pe scara Richter. A fost declanşată o stare de necesitare, iar MAE sfătuieşte românii să evite călătoriile în Nepal şi regiunile apropiate din India.

Autorităţile române au reuşit să ia legătura cu cei zece români care se aflau în Nepal în momentul în care s-a produs cutremurul. Ei se află în siguranţă.

Din nefericire, însă, numărul morţilor creşte de la o oră la alta. Astfel, potrivit ultimului bilanţ oficial, aproape 2.000 de persoane au fost declarate oficial decedate şi alte 5.000 sînt dispărute.

UPDATE:  Bilanţ tot mai grav al cutremurului de 7,9 pe Richter, produs astăzi în Nepal. Potrivit armatei sunt acum aproape 2.000 de morţi. Alte zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în India, iar seismul a provocat şi o avalanşă uriaşă pe Everest, care a ucis 18 alpinişti. Printre cei care escaladau masivul erau şi români, iar de soarta a doi dintre ei nu se ştie nimic. Potrivit unor date confirmate de Ministerul de Externe de la Bucureşti, alţi opt români aflaţi în acest moment în Nepal sunt în afara oricărui pericol. Seismul este cel mai grav produs în această ţară în ultimii 81 de ani. Numeroase clădiri s-au prăbuşit, iar pagube s-au inregistrat şi în statele învecinate – India, Bangladesh, Pakistan.

Sursă: www.digi24.ro

https://youtu.be/exBrOkhiOKE

………………………………………………………….

UPDATE:  Un simbol al capilatei Kathmandu, construit în urmă cu aproape două secole, s-a prăbuşit în timpul cutremurului de 7.8 grade pe scara Richter care a lovit sâmbătă dimineaţă Nepalul şi nordul Indiei.

Turnul istoric Dharara, un simbol al Nepalului şi al capilatei Kathmandu, ridicat în anul 1832, s-a prăbuşit în timpul seismului produs în această dimineaţă, care a avut epicentrul la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal, scrie huffingtonpost.com.

o_dharahara_tower_before_after_900_15528800

Aproximativ 200 de persoane au fost prinse în interiorul turnului, atunci când s-a prăbuşit, potrivit poliţiei.

Sursă: www.dcnews.ro

……………………………………………………..

UPDATE:  Guvernul nepalez a declarat sâmbătă stare de urgenţă în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistenţă umanitară comunităţii internaţionale, transmite DPA.

Potrivit ultimelor estimări, cel puţin 1.130 de oameni au murit în urma seismului.

UPDATE: Potrivit BBC, un nou bilant al autoritatilor din Nepal arata ca sunt cel putin 970 de morti. De asemenea, 18 persoane au fost gasite moarte pe Muntele Everest.

UPDATE: Delia Opran şi-ar fi informat familia printr-un intermediar că se află în siguranţă

UPDATE: Creşte numărul victimelor de la oră la oră. Poliţia nepaleză a confirmat cel puţin 876 de morţi.

…………………………………………………….

UPDATE: Româncă, dispărută după cutremurul devastator din Nepal. MAE încearcă să stabilească legătura cu ea

Artista Delia Opran, care se afla într-o expediţie în munţii Himalaya, este de negăsit după cutremurul de 7.9 din Nepal, care a provocat decesul a sute de persoane şi pagume materiale importante, potrivit România TV.

Delia Opran, o cântăreaţă din România, este căutată de MAE după seismul puternic din Nepal. Nimeni n-a mai reuşit să ia legătura cu tânăra de două zile, nici familia, nici autorităţile.

„În legătură cu persoana de sex feminin, care avea calitatea de turist, depunem toate eforturile, atât prin Ambasada României la New Delhi şi prin consulatul onorific din Nepal cât şi la nivelul structurii competente din MAE să o găsim cât mai repede, să o identificăm astfel încât să avem un rezultat cât mai pozitiv pentru cei aflaţi în atenţie”, a declarat Florin Pârvu, director adjunct MAE, pentru România TV.

Delia Opran plecase în expediţie pe cont propriu, fără ghid, porter sau şerpaş.

Sursă: www.romaniatv.net

……………………………………………………

UPDATE:  758 de morţi şi avalanşă pe Everest, în urma cutremurului de 7,9 din Nepal. Alex Găvan: Şi mai mulţi vor muri dacă nu primesc ajutor urgent.

Este stare de alertă în Nepal, unde s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,9. Autorităţile au confirmat că cel puţin 750 oameni au murit, dar bilanţul creşte de la oră la oră. Seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanşă pe Muntele Everest. Patru români se aflau în acel moment în acea zonă.

Alpinistul Alex Găvan a scris un mesaj pe contul său de Twitter.

„Mare dezastru. Am ajutat la căutarea şi găsirea victimelor. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Şi mai mulţi o să moară dacă nu primesc ajutor aerian urgent”, a scris alpinistul.

Gavan

 

Sursă: www.digi24.ro

………………………………..

 

UPDATE:  Aproape 700 de morţi şi avalanşă pe Everest, în urma cutremurului de 7,9 din Nepal. Patru alpinişti români se află pe munte.

Este stare de alertă în Nepal, unde s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,9. Autorităţile au confirmat că cel puţin 600 oameni au murit, dar bilanţul creşte de la oră la oră. Seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanşă pe Muntele Everest. Patru români se aflau în acel moment în acea zonă.

nepal 3

 

Sursă: www.digi24.ro

…………………………………

UPDATE : 597 de morti in urma seismului devastator din Nepal, scrie CNN, care citeaza un purtator de cuvant de-al Ministerului de Interne nepalez.

https://youtu.be/CQ8QwVLifS4

Cutremurul din Nepal a lăsat în urmă imagini apocaliptice

…………………………………

UPDATE: Aproximativ 450 de persoane au fost ucise de cutremurul de sămbătă 

Cutremurul de sâmbătă, simţit şi în Pakistan, este cel mai puternic din ultimii 80 de ani care a lovit săraca ţară sud-asiatică. Epicentrul seismului a fost la o distanţă de 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu şi a avut o adâncime de doar 11 kilometri, considerată superficială în termeni geologici. Cu cât cutremurul este mai superficial, cu atât puterea sa de distrugere este mai mare.

…………………….

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a inregistrat sambata in apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocand pagube importante, au declarat oficiali locali, citati de Associated Press, scrie Mediafax. Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sambata in Nepal a provocat avalanse pe Muntele Everest, alpinistul roman Alex Gavan, care se afla in zona, anuntand pe Twitter ca nu a fost ranit, relateaza CNN.

Institutul american de Geofizica (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, fata de 7,5 cat a fost estimata initial. USGS a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat replici cu magnitudini de 6,6 si respectiv 5,1. In urma seismului, au fost raportate avalanse pe Muntele Everest, numerosi alpinisti fugind la adapost.

„Tabara de la baza Everestului cutremur urias apoi avalansa de pe Pumori”, a scris alpinistul roman Alex Gavan pe Twitter.

„Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte”, a adaugat Gavan.

Gavan

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost ranite si ucise in urma cutremurului produs sambata dimineata in Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu si la o adancime de circa 15 kilometri.

cutremur 2

De asemenea, mai multe cladiri istorice din Kathmandu s-au prabusit si numeroase drumuri au fost inchise. Corespondentul CNN, care a fost ranit, a relatat ca a vazut cinci cadavre la un spital, iar persoane ranite grav erau tratate in exterior. Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN ca o cladire istorica din capitala, turnul Dharahara, s-a prabusit. Cladirea, inalta de aproape 63 de metri, era construita in 1832 si le oferea turistilor o vedere panoramica asupra vaii Kathmandu. Masni a precizat ca acesta pare sa fie „cel mai grav cutremur din Nepal dupa cel din 1934”, care a avut magnitudinea 8 si s-a produs in apropierea muntelui Everest, provocand moartea a peste 10.000 de persoane.

Alpinistul Alex Gavan a plecat, la finalul lunii martie, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine. Expeditia este programata sa dureze aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, dupa Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la granita dintre Tibet si Nepal. Varful sau este legat de Everest prin Saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine.

CNN, care citeaza Ministerul Afacerilor Interne din Nepal, vorbeste de 150 de morti numai in capitala Kathmandu.

Sursă: www.stirileprotv.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×