Curtea Constituţională a României a stabilit că există un conflict juridic între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de prim-ministru.
Desemnarea lui Ludovic Orban nu este constituţională
Judecătorii CCR au decis cu 5 voturi pentru şi 2 împotrivă că numirea lui Ludovic Orban ca prim-ministru nu este constituţională. Astfel, Klaus Iohannis va trebui să numească o altă persoană pentru funcţia de premier.
Curtea Constituţională a constatat că desemnarea candidatului la funcţia de premier trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Deputatul PSD Florin Iordache a spus la CCR că desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban în funcţia de premier, pentru a doua oară, este neloială.
„Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban pe care o considerăm neloială din partea Preşedintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern…. Noi considerăm că această declaraţie privind resuscitatea încrederii în parlament este total greşită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui guvern, nu la o dizolvare„, a declarat Iordache.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură, dar preşedintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, tot pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier.
De pe 17 până pe 19 februarie, miniştrii Cabinetului Orban au fost audiaţi în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire ar trebui dat, astăzi, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00.
CCR a dezbătut luni sesizarea cu privire la un conflict juridic de natură constituţională între Iohannis şi Parlament
În sesizarea PSD depusă la CCR se arată că desemnarea lui Orban la funcţia de prim-ministru a fost făcută „cu încălcarea, în mod direct sau indirect principiilor sau dispoziţiilor constituţionale”. În acest sens, ar fi fost încălcate: „principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a„.
„De asemenea, prin acest demers, preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113. Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, preşedintele României încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la alegeri anticipate„, se mai arată în sesizare.