CURS BNR. Francul elveţian, nivel record faţă de EURO

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
15/01/2015, 13:19
CURS BNR. Francul elveţian, nivel record faţă de EURO

CURS BNR. Francul elveţian a fost cotat de banca centrală la 4,3287, euro şi dolarul continuă să crească. Cursul anunţat de BNR pentru dolar a urcat joi la 3,8510 lei, în timp ce cursul pentru euro a depăşit 4,5 lei, cel mai ridicat din ultima săptămână.

Cursul BNR pentru francul elveţian de joi, 15 ianuarie trece în premieră de pragul de 5 lei, a confirmat pentru Realitatea TV consilierul BNR, Adrian Vasilescu.

CURS BNR. Saltul brusc al francului se petrece ca urmare a unei decizii a Băncii Centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro.

În aceste condiţii, francul sare „peste noapte” de la cursul de 3,74 de miercuri la un curs de minim 5 lei pentru un franc.

CURS BNR. Foarte mulţi români sunt împrumutaţi în franci elveţieni, iar deprecierea leului în raport cu francul îi afectează în mod serios.

Din totalul românilor care au credite, 5% sunt împrumutaţi în franci elveţieni, spune consilierul BNR Adrian Vasilescu.

CURS BNR. Pe piaţa interbancară, francul elveţian a ajuns chiar la 6,5 lei pentru un franc.

„Este o veste foarte neplăcută pentru zecile de mii de creditaţi în franci elveţieni”, spune avocatul Adrian Cuculis, specializat în procese legate de abuzurile băncilor.

Depreciere de 30% faţă de euro

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, potrivit Mediafax.

Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relatează Bloomberg.

CURS BNR. De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×