Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarele 10 zile

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
05/03/2018, 15:02
Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarele 10 zile

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Prognoza meteo pe zece zile. Muntenia

În prima săptămână a intervalului de prognoză procesul de încălzire a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate decât cele normale. Astfel, media maximelor va creşte de la valori de 3 grade în primele zile, spre 15…16 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar cea a minimelor de la valori medii de -8…-7 grade în data de 5 martie spre aproximativ 5 grade în data de 12 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. A doua săptămână debutează cu o scădere uşoară a temperaturilor maxime spre medii de 12 grade, pe 14 martie, respectiv o scădere spre aproximativ 3 grade a valorilor medii nocturne, la aceeaşi dată. Ulterior, până pe 18 martie, vremea se va încălzi din nou, astfel încât maximele vor creşte iar spre valori medii de 15…16 grade, iar minimele spre 4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 05 – 08 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 15 martie.

Prognoza meteo pe zece zile. Transilvania

Vremea se va încălzi accentuat în prima săptămână a intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va creşte de la 5 la 14 grade în acest interval, iar cea a valorilor termice nocturne, de aproximativ -11 grade la început, va atinge 0 grade între 7 şi 10 martie, şi chiar 3…4 grade pe 11 şi 12 martie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză se vor resimţi uşoare variaţii termice de la o zi la alta, dar, per ansamblu, maximele diurne se vor situa între 12 şi 16 grade, iar minimele nocturne vor fi curpinse între 0 şi 2 grade, în medie. Pe tot parcursul intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, dar în jurul datei de 13 martie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.

Prognoza meteo pe zece zile. Moldova

Vremea rece, geroasă dimineaţa la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire, urmând ca în data de 11 martie mediile maximelor şi minimelor să se situeze peste normele perioadei. Astfel, media maximelor va creşte de la 0…1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar minimele de la -14 grade în prima zi a intervalului spre 3…4 grade în datele de 11 şi 12 martie. Ulterior zilei de 12 martie, până la mijlocul celei de-a doua săptămâni se întrevede o uşoară scădere a temperaturilor medii maxime şi minime, pentru ca după această dată (14 martie) şi până spre sfârşitul intervalului tendinţa acestora să fie de creştere uşoară de la o zi la alta. Astfel maximele vor scădea de la valori medii de 12 grade spre 10…11 grade în 14 martie, apoi vor creşte spre 13…14 grade în data de 18 martie. Media minimelor va scădea de la valori de 3…4 grade la începutul celei de-a doua săptămâni spre valori în jurul a 1 grad în data de 15 martie, apoi vor creşte spre valori în jurul a 3 grade în 18 martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în data de 6 martie, apoi în perioada 11 – 15 martie.

Prognoza meteo pe zece zile. Oltenia

În intervalul 05 – 12 martie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind caldă pentru această perioadă a anului. Astfel, maximele vor creşte, în medie regională, de la valori de 2…3 grade în primele zile, spre 16…17 grade în data de 12 martie, iar temperaturile minime, de la -5 grade la început, vor atinge 5…6 grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. În perioada 13 – 15 martie vremea se va răci uşor, media maximelor situându-se în jurul a 14 grade, iar cea a minimelor coborând spre 3 grade. Apoi, între 16 şi 18 martie, valorile termice vor creşte din nou şi vor caracteriza o vreme caldă pentru acestă perioadă, urmând a se situa în jurul a 17 grade ziua şi 4 grade noaptea, în medie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 5- 9 martie, apoi între 11- 14 martie.

Prognoza meteo pe zece zile. Maramureş

Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de temperaturi în creştere treptată, astfel încât vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod normal în această perioadă a anului. Valorile termice diurne, de 5…6 grade la început, vor atinge 10 grade la sfârşit de săptămână, în timp ce minimele nocturne vor fi în creştere, de la -12 până spre 5…6 grade, în acest interval. A doua săptămână va fi caracterizată de uşoare variaţii termice, dar în general temperaturile maxime se vor situa între 10 şi 15 grade, iar cele minime între 2 şi 4 grade, în medie, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 16 martie şi cele mai scăzute în zilele de 13 şi 14 martie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar pe 6,7,11 şi 12 martie vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo pe zece zile. Dobrogea

Vremea va intra într-un proces de încălzire. Maximele termice vor creşte de la valori medii de 2 grade în prima zi a intervalului spre 12…13 grade în data de 12 martie. Ulterior, în perioada 13-15 martie, media temperaturilor diurne va coborî uşor spre valori în jurul a 10 grade, apoi va creşte din nou spre 12…13 grade, pe 18 martie. Evoluţia temperaturilor minime va fi similară cu a valorilor maxime, astfel încât media temperaturilor nocturne va creşte de la -7 grade în data de 5 martie spre valori în jurul a 6 grade în zilele de 12 şi 13 martie, apoi va coborî spre 3…4 grade în data de 15 martie, pentru ca ulterior să crească din nou spre 6 grade la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în zilele de 6 şi 8 martie apoi în intervalul 11-14 martie.

Prognoza meteo pe zece zile. La munte

Pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, regimul termic va avea o evoluţie caracterizată prin uşoare variaţii de temperatură, tendinţa generală fiind însă de încălzire a vremii. Astfel, valorile maxime diurne se vor situa, în general, între 1 şi 7 grade, cu cele mai reci zile pe 5, 6, 8, 9, 13 şi 14 martie şi cele mai calde pe 11 martie şi, din nou, în intervalul 15 – 18 martie. Temperaturile nocturne vor avea aceeaşi tendinţă de evoluţie, urmând a se situa, în medie, între -4 şi 0 grade, exceptând prima noapte, când încă va fi ger, iar media regională se va situa în jurul valorii de -9 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi mai importante cantitativ în jurul datei de 6 martie şi, din nou, în intervalul 11-13 martie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×