Cum va fi vremea de Bobotează: prognoza meteo pentru 6 ianuarie 2019! Avem parte de proverbialul ger?

Victor Anghel   
în Instant Articles
02/01/2019, 13:38
Cum va fi vremea de Bobotează: prognoza meteo pentru 6 ianuarie 2019! Avem parte de proverbialul ger?
Cum va fi vremea de Bobotează: prognoza meteo pentru 6 ianuarie 2019! Avem parte de proverbialul ger?

Au mai rămas puține zile până când creștinii ortodocși vor prăznui Boboteaza sau Botezul Domnului nostru Iisus Hristos – sărbătoare numită și “Epifania” care vine din grecescul “theophania” și înseamnă “apariția/arătarea lui Dumnezeu” sau “Dumnezeiască Arătare”. În jurul acestei zile sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri, printre care se numără și aruncarea și recuperarea crucii din apele reci ale României, astfel că mulți sunt curioși să știe cum va fi vremea de Bobotează. Meteorologii au făcut recent publică prognoza meteo pentru 6 ianuarie 2019.

Potrivit specialiștilor de la ANM, în prag de Bobotează un val de ger năpasnic va pune stăpânire pe România și se vor înregistra temperaturi de -17 grade și ninsori. Meteorologii avertizează că vor fi cele mai geroase zile și nopți din ianuarie 2019.

Cum va fi vremea de Bobotează: prognoza meteo pentru 6 ianuarie 2019

Conform prognozei meteo pentru următoarele zile până la Bobotează și Sfântul Ion, se vor înregistra temporat precipitații mai ales sub formă de ninsoare zilnic, pe arii mai extinse. Pe 6 ianuarie când e sărbătorit Botezul Domnului vor fi temperaturi de -11 grade la munte și -5 grade noaptea la București, iar ziua 1 grad Celsius. Meteorologii au mai spus că atât ceața, cât și ninsorile vor pune stăpânire pe țara noastră, iar în unele zone vântul va sufla cu putere. Pe 7 ianuarie, când creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, temperaturile vor mai crește ușor.

De sute de ani s-a păstrat în tradiţia ortodoxă obiceiul ca de Bobotează, după slujba de sfinţire a apei, preotul să arunce crucea într-o apă curgătoare, iar curajoşii se aruncă în valurile reci, se întrec până la ea și o recuperează. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în toate domeniile vieții. În trecut, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu numeroase daruri.

Prognoza meteo pentru săptămâna 31 decembrie – 6 ianuarie pe regiuni

În Muntenia, gradele vor urca și vor coborî în termometre puțin în primele zile ale prognozei. Specialiștii de la ANM au anunțat că valorile de temperatură cu până la aproximativ 6 grade mai scăzute vor fi între 3 și 7 ianuarie și că ulterior se va încălzi ușor și treptat, astfel că media maximelor va putea atinge 1…2 grade, iar cea a minimelor -6…-5 grade.

Oltenia: între 31 decembrie și 2 ianuarie valorile termice se vor menține relativ constante; media maximelor va fi de 4 grade, iar cea a minimelor de -2 grade. Conform meteorologilor, în următoarele 4 zile se va răci și vor fi temperaturi maxime ce se vor situa în medie între -2 și 1 grad și minime între -9 și -4 grade.

În zona Banatului se vor înregistra variații între 3 și 5 grade în primele zile ale prognozei meteo, apoi va scădea, astfel că între 3 și 7 ianuarie se va situa între -2 și 0 grade. Meteorologii  au anunțat că pe 8 ianuarie vremea se va încălzi ușor, iar până la finalul intervalului de prognoză valorile termice diurne se vor menține peste pragul de îngheț. Temperaturile minime vor fi în scădere, de la o medie de 1 grad în prima zi, până în jurul a -8 grade în dimineața zilei de 5 ianuarie.

O ceremonie religioasă oficiată în ziua în care este sărbătorit Botezul Domnului

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au dezvăluit că în Crișana temperaturile maxime se vor situa în medie între 2 și 4 grade, iar minimele între 0 și -2 grade până miercuri, 2 ianuarie. Pentru următoarele cinci zile, ei au dat o veste neplăcută: se va resimți o răcire a vremii, astfel că temperaturile maxime se vor situa în medie între -4 și -2 grade, iar media minimelor va fi în general între -9 și -6 grade.

În Transilvania, valorile termice nu vor avea variații semnificative în primele trei zile ale prognozei, când media maximelor va fi de 1…2 grade, iar a minimelor de -4…-3 grade. Din păcate, temperaturile vor scădea din nou, astfel că până în data de 7 ianuarie temperaturile diurne vor avea în medie între -6 și -3 grade, iar cele nocturne în general între -10 și -12 grade și vor caracteriza o vreme geroasă.

În zona din Maramureș, valori termice vor fi în general în scădere, de la o medie a maximelor de 3 grade, până la -6 …-5 grade între 4 și 7 ianuarie și de la o medie a minimelor de 0…-1 grad, până la -10…-12 grade, în același interval de timp. Conform meteorologilor, din 8 ianuarie se va încălzi ușor și treptat, cu aproximativ 3…4 grade.

În perioada dintre 3 și 7 ianuarie vremea se va răci treptat în Moldova cu aproximativ 6 grade, apoi se va încălzi din nou, dar media temperaturilor diurne nu va mai depăși 0 grade, iar a celor nocturne -6…-5 grade.

La munte, media temperaturilor maxime va avea variații între -5 grade în primele zile de prognoză și -12 grade în jurul datei de 4 ianuarie, iar a celor minime între -8 grade la început și -17…-16 grade în cele mai reci nopți (4, 5 ianuarie).

În zona Dobrogei, potrivit meteorologiilor, valorile termice nu vor avea variații semnificative până pe 3 ianuarie, media maximelor va fi de 3…4 grade, iar a minimelor de -1…-2 grade. După această dată vremea se va încălzi ușor, astfel că maximele vor fi în medie de -1…0 grade, iar minimele de cel mult -6…-5 grade.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×