În perioada caniculară au loc destul de frecvent fenomene meteo extreme, deosebit de periculoase. Libertatea îţi spune ce măsuri preventive trebuie să-ţi iei şi cum să te protejezi pe timp de furtună.
Fie că eşti acasă, fie în concediu, la munte sau la mare, dacă vezi că vine o furtună, trebuie să-ţi iei măsuri de protecţie. Iată câteva recomandări ale specialiştilor de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Măsuri înainte de vijelie
În mod preventiv, acasă (la curte sau la bloc) îndepărtează ramurile uscate ale copacilor, precum şi orice alte obiecte din jur, care, pe timpul unei furtuni, ar putea fi luate de vânt, provocând victime sau pagube materiale. Dacă furtuna este iminentă, întrerupe orice activităţi în aer liber. Intră în casă, într-o construcţie sau chiar într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte puternic maşina, totuşi eşti mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în aer liber. Închide ferestrele şi uşile. Evită duşurile şi chiar sălile de baie, deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate. Utilizează telefonul cu fir doar în situaţii de urgenţă. Mobilele sunt mai sigure.
VESTE ŞOC pentru milioane de ROM NI! Trebuie să se prezinte de URGENŢĂ cu buletinul
Exclusiv. Gigi Becali s-a implicat personal! Decizie BOMBĂ a INSTANTEI
Deconectează aparatele şi echipamentele electrice, precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea se pot defecta, ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. Dacă te surprinde o furtună, specialiştii ISU recomandă: “Regula de salvare 30/30” – dacă, după ce ai văzut primul fulger, nu reuşeşti să numeri până la 30 înainte de a auzi tunetul, adăposteş- te-te imediat în interiorul unei clădiri sau în maşină. Apoi, rămâi în interiorul clădirii/ maşinii încă cel puţin 30 minute, după ce ai auzit ultimul tunet al furtunii, pentru a fi sigur că nu vei mai fi surprins de vreun fulger “întârziat”.
Ce faci în timpul furtunii
Atunci când simţi că părul ţi se ridică, acesta este un indiciu că există pericolul unui fulger puternic iminent. Aşază- te ghemuit la pământ. Pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Fă-te o ţintă cât mai mică posibil şi redu contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ. Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, motociclete, biciclete etc. Dacă te afli în pădure, căută adăpost într- o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă eşti într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă eşti pe un lac sau pe un râu, du-te la mal de urgenţă şi adăposteşte- te. Dacă eşti la pescuit, nu folosi lansete de carbon neizolate electric (cel mai indicat este să te retragi de pe baltă, pe tot timpul furtunii).
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
IMAGINI BOMBĂ CU ILINCA VANDICI! GALERIE FOTO DE LA PLAJĂ! E DEMENŢIALĂ!
AI ŞTIUT? CÎT TREBUIE SĂ DUREZE O PARTIDĂ DE SEX! MEDICII AU DECIS!
Nu suprasolicita instalaţiile electrice
În perioadele cu temperaturi ridicate, în clădiri sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei. Trebuie să ştii că această aparatură solicită intens instalaţiile electrice, generând risc de incendiu. Pentru a evita un incendiu, respectă următoarele reguli. În primul rând, nu utiliza aparate, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu diverse improvizaţii. Apoi, nu folosi siguranţe fuzibile supradimensionate, prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat şi nu suprasolicita reţeaua electrică, prin folosirea simultană a mai multor receptori.
Sursă: www.libertatea.ro