Cum se votează prin corespondență. Ce se întâmplă cu românii din diasporă

Catalin Nae    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/07/2019, 13:34
Cum se votează prin corespondență. Ce se întâmplă cu românii din diasporă
Românii din diasporă au stat la codă ore întregi pentru a vota la europarlamentare. Sursa foto - facebook

FANATIK îți prezintă totul despre cum se votează prin corespondență. Astfel, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat că împreună cu MAE şi reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente vor începe o serie de întâlniri cu românii din diaspora pentru a le prezenta acestora noile modalităţi de vot, timpii şi mai ales cum se pot înscrie pentru votul prin corespondenţă.

Cum se votează prin corespondență

„În cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r), colegii mei din cadrul ministerului vor participa la o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii Electoral Permanente, pentru a vedea calendarul deplasărilor şi pasii care trebuie făcuţi. Vom fi alături de toţi colegii din Guvernul României, pentru a încerca şi sper eu, să şi reuşim la o cât mai bună informare pentru ca toţi cetăţenii români care îşi doresc să participe la vot să aibă această posibilitate”, spune ministrul.

Pentru Natalia Intotero lucrurile sunt cât se poate de clare. De la an la an, interesul românilor privind participarea la vot este tot mai mare. „Asta îmi dă convingere că indiferent de locul în care aceştia se află în lume, pentru ei România este acolo şi sunt foarte interesaţi de ce se întâmplă acasă, aici în România. În acest an, am participat alături de reprezentanţii Parlamentului României la elaborarea noului cod electoral, am deschis o consultare cu românii din afara graniţelor”, a explicat ministrul.

Cum se votează prin corespondență. Diasporă
Românii din străinătate vor putea vota în decursul a trezi zile. Sursa foto – facebook

Ce a spus Klaus Iohannis despre votul în diasporă

Vă readucem aminte că președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care extinde perioada electorală la 3 zile pentru românii aflați în diasporă. Legea a introdus, de asemenea, votul prin corespondenţă şi votul electronic. „Promulg astăzi, acum şi aici Legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de aşi exercită dreptul de vot fără a mai fi nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze pană la închiderea urnelor.

Aşadar legea este promulgată. Nouă lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondentă şi reprezintă un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii. Solicit Guvernului, MAI, MAE şi AEP să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii şi pentru organizarea în bune condiţii a votului”, avea să declare Klaus Iohannis în momentul în care și-a dat acceptul pentru lege.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×