Cum se răspândește COVID-19 în organismul uman. Virusul atacă plămânii, inima și rinichii

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
09/03/2020, 16:52
Cum se răspândește COVID-19 în organismul uman. Virusul atacă plămânii, inima și rinichii
Cum afectează coronavirusul organismul uman și ce organe atacă. Sursa foto: captură video Youtube

Un celebru epidemiolog de origine americană a studiat la microscop virusul pneumologic viral și a arătat cum coronavirusul afectează organele interne începând cu plămânii, inima și rinichii. Cercetătorii au descoperit o nouă substructură a virusului despre care nu se știa nimic până acum.

Animație grafică despre cum COVID-19 afectează organismul uman

Fostul consilier al președintelui Barack Obama, un epidemiolog foarte cunoscut în Statele Unite ale Americii, susține că a comparat coronavirusul cu mai multe maladii care au făcut ravagii în lume printre care se numără Ebola, MERS sau SARS și a descoperit că virusul actual (COVID-19) are o capacitate extrem de mare de contagiune.

De asemenea, epidemiologul american spune despre coronavirus că este cea mai periculoasă boală pe care a întâlnit-o de-a lungul carierei sale de 20 de ani.

Bărbatul care conduce la ora actuală o organizație pentru prevenirea epidemiilor a studiat coronavirusul folosind microscopia crioelectronică și a arătat cum virusul infectează oamenii, dar și care sunt organele pe care le afectează, cum ar fi plămânii, inima, rinichii sau intestinele.

Cum infectează coronavirusul oamenii și cum îl atacă

Cercetătorii din China spun că virusul atacă receptori care se regăsesc în plămâni, inimă, rinichi și intestine. Studiul publicat în revista „Science” mai arată că  proteina spike a virusului (COVID-19, n.r.) are două domenii de legare a receptorilor, sau RBDs, una cu fața în jos și alta cu fața în sus. Acestea permit virusului să se lege și să invadeze celulele umane.

Potrivit celui mai recent studiu, virusul atacă receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2, ECA2, legat cu un transportor de aminoacizi. Despre acest subtip de structură a ECA2 nu se știa nimic până acum. În plus, virusul folosește receptorul de legare (RBD) a proteinei spike (a noului coronavirus, n.r.) pentru a se lega de structura enzimei de conversie a angiotensinei 2, ECA2, și așa pătrunde și infectează celula umană.

Cercetătorii sunt de părere că această nouă descoperire îi poate ajuta să dezvolte un tratament sau un vaccin care să prevină infectarea prin țintirea acestei enzime ECA2, relatează digi24.ro.

Coronavirusul a suferit mutații și este tot mai puternic

Două echipe de cercetători din Beijing și Shanghai afirmă că virusul care a ajuns în 90 de țări și se apropie de infectarea a 100.000 de oameni a suferit mutații. Prin urmare este vorba de două tipuri de coronavirus pe care specialiștii le-au numit L și S, cel din urmă fiind mai vechi și mai puțin agresiv.

Varianta S a virusului se pare că s-a regăsit în 30% din analiza a peste 100 de persoane infectate pe teritoriul Chinei ceea ce înseamnă că mutația care s-a produs a dus la varianta L, în aceste condiții fiind mult mai dificil de găsit un tratament sau un vaccin.

Același studiu arată că tipul L al coronavirusului este mai frecvent întâlnit, la 70% din cazuri, mai agresiv la manifestări și cu o capacitate mult mai rapidă atât de transmitere, cât și de multiplicare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×