Cum se pot declanșa alegerile anticipate, după demiterea guvernului Ludovic Orban

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 15:49
Cum se pot declanșa alegerile anticipate, după demiterea guvernului Ludovic Orban
Cum se pot declanșa alegerile anticipate, după demiterea guvernului Ludovic Orban *foto: hepta.ro

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ludovic Orban a trecut, iar acum se așteaptă ca liberalii să forțeze alegeri anticipate. Cu toate acestea, drumul spre un astfel de plebiscit este unul anevoios.

Asta fiindcă procesul privind alegerile anticipat este foarte greu de urnit din pricina Constituției României. Pentru declanșarea anticipatelor este astfel nevoie de un acord între președinte, premierul desemnat și Parlament.

Ce spune Constituția despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate

Potrivit articolului 89 din Constituție, alegerile anticipate pot fi declanșate „după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”.

Constituția mai prevede și faptul Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată pe parcursul unui an calendaristic. Totodată, legislativul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui României, dar nici în timpul „stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”.

Procedura este dificilă fiindcă Parlamentul poate fi dizolvat doar în momentul în care două cereri de învestitură consecutive sunt refuzate de către președinte. Cu toate acestea, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a promis că va veni cu un nume de premier, din rândul „intelectualilor de stânga”.

Care sunt etapele pentru dizolvarea Parlamentului

Pentru a se ajunge la alegeri anticipate și la dizolvarea Parlamentului, se parcurg următoarele etape. Mai întâi are loc încetarea mandatului guvernului, fapt ce se poate produce fie prin expirarea mandatului, fie după demisia premierului sau după depunerea unei moțiuni de cenzură.

Apoi președintele se consultă cu partidele parlamentare și numește un premier. Prim-ministrul desemnat este apoi responsabil de alcătuirea unui guvern și adoptarea unui program de guvernare cu care va merge în Parlament să obțină votul de încredere.

Dacă două propuneri de premieri desemnați vor fi refuzate de către legislativ, atunci se decide dizolvarea Parlamentului și se declanșează alegeri anticipate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×