Cum se face siropul de soc. Mod de preparare și ingrediente

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
19/05/2019, 14:54
Cum se face siropul de soc. Mod de preparare și ingrediente GALERIE FOTO
Socata este o băutură răcoritoare care are multe beneficii asupra organismului Sursa foto: pixabay.com

Socul este o plantă medicinală din familia arbuștilor, cu 20- 30 de specii. Cea mai întâlnită specie este socul negru. Floarea de soc are multiple beneficii în sănătate deoarece conține nitrat de potasiu, caroten, mucilagii, acid talic și malic, zaharuri și vitamina C.

Mod de preparare sirop de soc

Florile de soc sunt mărunte, de culoare alb – gălbui și apar în lunile mai și iunie. În zonele montane mai pot fi găsite și în luna iulie. Florile frumos mirositoare elimină excesul de apă, stimulează digestia și ajută la dizolvarea stratului adipos. Multiplele beneficii pe care le are planta medicinală se datorează conținutului de nitrat de potasiu, caroten, mucilagii, zaharuri și vitamina C. Siropul de soc este foarte ușor de făcut. Singurul impediment este faptul că, trebuie să așteptăm trei zile ca socul să își facă efectul, adică să lase în apă parfumul și zahărul florilor.

Pentru a prepara siropul de soc aveți nevoie de foarte puține ingrediente: flori de soc proaspăt culese și înflorite, un litru de apă, un kilogram de zahăr și coaja de la două lămâi. Pașii care trebuie urmați în prepararea socatei sunt următorii:

  • 30 de flori de soc medii se clătesc în apă rece pentru a nu se pierde aroma. În niciun caz nu le puneți sub jet de apă
  •  puneți florile într-un vas mare cu apă rece (un litru) împreună cu un kilogram de zahăr și coaja de la două lămâi. Atenție, doar partea galbenă!
  • fierbeți întreaga compoziție până când se topește zahărul. Apoi mai lăsați doar 5 minute pe foc.
  • după răcire, scoateți coaja de la lămâi
  • puneți vasul la răcit până a doua zi
  • următoarea zi se scurg florile și se aduce din nou la punctul de fierbere până se leagă compoziția
  • siropul se pune în sticle și se sterilizează.

Socata poate fi păstrată în cămară până la un an. După ce a fost deschisă sticla de socată, trebuie să o țineți la frigider. Siropul de soc poate fi consumat cu apă rece, minerală sau plată. Puteți adăuga în timpul servirii lămâie sau mentă pentru un gust deosebit.

Florile de soc sunt mici și de culoare alb -gălbui
Socata este un sirop foarte ușor de preparat și are numeroase beneficii
Sursa foto: pixabay.com

Beneficiile florilor de soc sunt nenumărate

Micile flori de soc au numeroase beneficii asupra organismului. Prin urmare, florile de soc ajută la slăbire deoarece provoacă o transpirație abundentă. În plus, socul are proprietăți diuretice, laxative, antiinflamatoare, ușor dezinfectante, febrifuge și galactogoge.

Socul este recomandat în afecțiunile aparatului respirator: tuse, răceală, gripă sau bronșită. Florile de soc sunt indicate la menopauză, dar și în constipație. Ajută la eliminarea apei din țesuturi , are proprietăți laxative, se recomandă în bolilele de rnichi și de vezică.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×