Cu toţii avem aluniţe care nu ne deranjează. La unele persoane însă, acestea pot deveni un adevărat pericol care îi poate pune persoanei respective chiar şi viaţa în pericol! Iată când trebuie să avem grijă.
Acestea apar şi ca urmare a expunerii la soare, dar şi din cauza factorului genetic. Specialiştii nu au reuşit deocamdată să determine cauza concretă care declanşează producţia excesivă de melanină şi, implicit, formarea aluniţelor.
Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURICum să recunoşti o aluniţă periculoasă. Când este timpul să mergi la medic
Atunci când o parte a aluniţei este asimetrica faţă de cealaltă parte, fie prin formă, prin culoare sau prin dimensiunea ei, este posibil că această să denatureze şi să se transforme într-o tumoră maligna. În mod normal, aluniţa trebuie să aibă formă rotundă şi margini ferme. Când contururile acesteia devin nedefinite, crenelate, aluniţă poate prezenţa un risc cancerigen.
Atunci când o aluniţă nu prezintă risc, această are o culoare uniformă pe toată suprafaţa. Devine periculoasă însă atunci când începe să îşi modifice culoarea, prezentând nuanţe uşor diferite pentru aceeaşi aluniţă.
- Ilie Năstase, viață amoroasă zbuciumată! Câte soții a avut fostul mare tenismen român
- Ana Morodan a fost deconspirată! Ce obicei bizar are „Contesa Digitală”
- La asta sigur nu te-ai fi așteptat! Un papagal latră laolaltă cu câinii pentru a proteja casa stăpânului VIDEO
- Mihaela Rădulescu le răspunde subtil celor care o critică: „Câtă energie consumăm judecând”
- Ce norocos! A câștigat o avere la loterie cu un bilet de doar 3 lei! Cum a fost posibil?
Aluniţele nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 6 milimetri. Când este depăşită această dimensiune, creşte şi riscul de cancer.
Aluniţele nu dor şi, practic, nu se simt. În momentul în care devin cancerigene, ele ar putea prezenta sensibilitate la atingere, devenind jenante sau prezentând mâncărime.
Este important să avem cât mai mare grijă, mai ales dacă aluniţele se află într-o zonă sensibilă. Evitarea expunerii pentru un timp îndelungat la soare este una dintre principalele modalităţi de protecţie. Se recomandă în special persoanelor care au deja un număr crescut de aluniţe pe piele.