Cum să dresaţi pisica. Câteva sfaturi care cu siguranță vă vor fi de ajutor. Spre deosebire de câini, pisicile sunt mai greu de dresat, pentru că sunt foarte independente din fire și se supun greu comenzilor din partea stăpânilor. Cu o atitudine de genul „știu eu mai bine ce am de făcut”, felinele ajung de multe ori să-i aducă la disperare pe cei care încearcă să le educe, însă e bine de știut că acest lucru nu înseamnă că nu sunt la fel de inteligente precum câinii, ci că pur și simplu au o altfel de personalitate, mai puternică și mai greu de modelat. Există totuși unele lucruri care se pot face. Cu iscusință și, bineînțeles, cu multă răbdare.
Cum să dresaţi pisica. „Nevoile” la tăviță, o provocare ușoară
Cel mai ușor lucru ce poate fi „predat” unei pisici este să-și facă nevoile la tăvița cu nisip. Asta pentru că felinele sănătoase și fericite au grijă de ele și apreciază curățenia. Stăpânii nu trebuie decât să lase tăvița într-o zonă ușor de accesat de pisică, precum în baie, în bucătărie sau pe balcon.
Atenție însă! Ușa trebuie să fie în permanență deschisă, iar nisipul să fie curat. Pentru a obișnui cu acest obicei un pui de pisică, stăpânul trebuie să petreacă una-două zile anticipând momentul în care animăluțul își va face nevoile. De obicei, cu puțin timp înainte, pisicile „sapă” cu lăbuțele și caută un loc retras, după cum le dictează instinctul. În acest moment, puiul trebuie mutat urgent la tăvița cu nisip. Este suficient ca acesta să reușească de câteva ori, și apoi dresajul e gata. În situația în care este adoptată o pisică adultă care nu a fost obișnuită să folosească tăvița cu nisip, o metodă eficientă este să fie dusă într-un loc în care să-și facă n voile și apoi să se adune într-o punguță pământ cu pipi ori excremente și să se pună în toaleta civilizată.
Dresajul cu clicker-dispozitivul care face „click”. iar pisica îl asociază mai târziu cu o recompensă primită. este o metodă destul de complexă de dresaj al felinelor. Karen Pryor, specialistă în comportamentul animal, renumită în întreaga lume, este considerată pioniera acestei metode pozitive.
Cum să dresaţi pisica. Mersul în lesă depinde de caracterul felinei
Aproape orice proprietar de pisici își dorește să-și vadă odrasla mergând cuminte în lesă, ca un cățel. În unele cazuri, acest lucru se petrece aproape de la sine dacă animăluțul este curios și obedient. Problema apare însă în cazul felinelor cu nărav puternic, independente, îndărătnice și care se sperie ușor de tot ce e nou. Obișnuirea acestora cu hamul special se face treptat și poate dura chiar și câteva săptămâni.
Ședința de dresaj trebuie să înceapă când pisica se arată dispusă și nu trebuie să dureze mai mult de zece minute.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Mai întâi, se folosește o zgardă cu lesă, care se lasă una-două zile pe jos pentru ca animăluțul să aibă timp să o adulmece îndelung și să se obișnuiască astfel cu prezența ei. Pisicii i se pune zgarda timp de câteva secunde și i se oferă recompense, apoi se dă jos. Perioada se mărește treptat, până când felina acceptă să fie condusă în lesă pe distanțe scurte. Apoi se continuă cu hamul, cu blândețe, fără nicio mișcare bruscă, ce poate anula toate progresele făcute.
Hamul trebuie scos înainte ca pisica să înceapă să resimtă disconfort, astfel încât să nu se sperie. Durata se mărește treptat, la fel și distanța parcursă. În ceea ce privește scosul pisicii afară din casă și obișnuirea ei cu un mediu nou, plin de mirosuri și sunete străine, și acest lucru se face treptat și cu mare atenție, ca să nu scape. Se avansează câțiva metri pe zi și se folosesc recompense și încurajări.