Cum își vând românii rinichii pe internet. Prețul pentru un organ ajunge și la 80.000 de euro

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 17:21
Cum își vând românii rinichii pe internet. Prețul pentru un organ ajunge și la 80.000 de euro
Cum își vând românii rinichii pe internet

Atunci când sărăcia și dorința de a te îmbogăți repede se întâlnește cu disperarea unor oameni bolnavi, dar și cu un stat indolent căruia nu îi pasă când legea este încălcată chiar sub nasul său, apar numeroase scenarii inimaginabile. Unul dintre el este și vânzarea unui rinichi prin intermediul site-urilor de anunțuri. Chiar dacă la prima vedere pare doar un anunț făcut în glumă, mulți dintre cei care anunță că își vând rinichii o fac cât se poate de serios, iar suma cerută pentru un astfel de organ ajunge de ordinul zecilor de mii de euro.

Cum își vând românii rinichii pe internet

Cei de la Digi 24 au făcut un reportaj șocant cu românii care vor să își vândă rinichii pe internet. Astfel, au ajuns să stea de vorbă cu Maria, o româncă de 24 de ani care cere nu mai puțin de 80.000 de euro pentru organul său. Aceasta susține că vrea să recurgă la acest gest pentru a-și putea deschide o afacere, întrucât are un salariu de numai 2.000 de lei. „Am lucrat într-un hipermarket, lucram 10 ore, weekendul de 16 ore, plus de luni până vineri, 500 de lei”, spune tânăra.

Pentru a-și putea vinde rinichiul Maria trebuie să facă analize pentru a vedea dacă este compatibilă cu clientul. Însă are totul pregătit: „Toate analizele le fac la …… Oriunde merg chiar dacă e privat au medici foarte buni. Am văzut diferenţa, am fost cu prietene pe la spital. Sunt ok. Doar câteodată mai am tensiunea, ba mai mică, ba mai mare. Asta e singura chestie pe care o am”.

Românii își vând ilegal rinichii, cu largul concurs autorităților române

Un altă bărbat de 30 de ani, pe numele său Mihai, a venit la București pentru a se întâlni cu o potențială clientă. Mihai cere 15.000 de euro pentru rinichiul său, pentru a-și plăti ratele la apartament. El a făcut până acum teste de compatibilitate cu patru pacienți, dar toate au fost negative. Acum s-a întâlnit la București cu o femeie care face dializă de 3 ani și vreau să scape de această boală. Cei doi nici nu se cunosc iar legal ar putea face transplantul doar dacă sunt rude. Astfel, au mers la un notar în fața căruia au declarat că fac parte din aceeași familie. Întrebată despre această ilegalitate, femeia a spus, sincer: „Staţi liniştită că corb la corb nu îsi scoate ochii. Ei ştiu. Şi dacă îsi va da seama nu va fi nicio problemă? Nu contează, nu vă fie frică, nu contează. Ei toti ştiu treaba asta.”

În România nu a fost nimeni acuzat de astfel de fapte, chiar dacă în spațiul public au apărut de multe ori suspiciuni despre cazuri de transplant ilegal. Cel mai cunoscut este cel al lui Alexandru Arşinel, care ar fi sărit lista de așteptare și a fost transplantat imediat, în condițiile în care unii pacienți așteaptă și ani de zile.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×