Cum faci cel mai pufos aluat de pizza. Bucătarii italieni îl ”rezolvă” în 5 minute

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
26/07/2019, 19:46
Cum faci cel mai pufos aluat de pizza. Bucătarii italieni îl ”rezolvă” în 5 minute
Cum se face aluatul de pizza pufos și crocant. Sursa foto: pixabay.com

Secretul unei pizza bune stă în simplitatea unui aluat bine dospit și bine gătit. Blatul pufos de pizza exact ca-n Italia, țara pastelor și pizzei este ușor de preparat și nici nu ai nevoie de multe ingredinte, ci doar cele clasice.

Cum se face aluatul de pizza pufos și crocant

Pentru a face un blat de pizza pufos și croncant avem nevoie de ingredintele clasice pe care le știe toată lumea. Făina se cerne într-un vas în care se adaugă drojdia uscată, sare, puțin zahăr și 170 de ml de apă. Toate aceste ingrediente se amestecă și dacă mai este nevoie se mai daugă apă. Depinde foarte mult de gradul de umiditate al făină, cât și de calitatea glutenului care absorb apa mai repede. Compoziția astfel obținută se frământă și se adaugă ulei puțin câte puțin până când obținem un aluat elastic care se desprinde ușor de pe mână. Aluatul se acoperă și se lasă la dospit. În momentul în care aluatul a crescut frumos se întinde foaia și se pune în tavă.

Pont: italienii folosesc un fel de griș sau făină de porumb pentru a întinde aluatul, nu făină simplă. Astfel foaia se întinde mai frumos și va fi ușor crocantă la exterior. Un alt sfat care te va ajuta să obți un aluat pufos și crocant este ca foaia de pizza să aibă maxim 0.5 cm, nu mai mult de 2-3 degete.

Aluatul de pizza are nevoie de ingrediente simple
Iată care sunt ingredientele simple de care ai nevoie pentru a face un blat de pizza pufos. Sursa foto: pixabay.com

Pizza exact ca la mama ei acasă

Înainte de a începe să pregătim blatul pentru pizza trebuie să ne asigurăm că avem în bucătărie o tavă rotundă. Tava se tapetează  cu hârtie de copt sau puțin ulei și apoi se tapetează cu făină. După ce blatul de pizza este gata putem trece la prepararea propriu-zisă. Deasupra blatului se pune sosul de roșii crude, apoi puteți pune ingredientele care vă plac: cașcaval, brânză, salam, legume, ton, măsline etc. Pizza trebuie să stea la cuptor la foc potrivit la 200-220 de grade, timp de 8-10 minute.

Sfat: aluatul se presează în tava de copt cu ajutorul degetelor, niciodată cu sucitorul când e vorba de pizza. Sarea trebuie să fie ținută cât mai departe de drojdie. Mulți frământă o jumătate din făină cu apă și sare, ira cealaltă jumătate de făină se frământă cu apa în care a fost dizolvată drojdia. Apoi aluaturile se frâmântă împreună.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×