Sonda InSigh a nregistrat cum bate vântul pe Marte! NASA a înregistrat vineri, în premieră. Acesta se arată sub forma unei vibrații, potrivit Sonda InSigh, relatează The Guardian. Aceștia au ajuns acum 10 zile pe planeta roșie, astfel au făcut descoperirea, cu ajutorul unui seismometru.
Cercetătorii de la NASA afirmă că acestea sunt primele sunete detectate de urechea umană. Se pare că percepția umană asupra vântului suportă modificări, sunetul fiind mai apoi înregistrat pe frecvențe joase. Toate acestea din cauza densității mici ale atmosferei marțiene, alcătuite în totalitate din dioxid de carbon.
Cum bate vântul pe Marte?
Cercetătorii NASA au ajuns pe Marte, iar cu ajutorul InSigh s-a putut înregistra pentru prima oară sunetul vântului. Totul s-a petrecut în urmă cu 10 zile. Seismometrul de la bordul sondei InSigh a înregistrat suflul, alături de un senzor de presiune.
Se pare că vântul bate pe Marte cu o putere care este cuprinsă între 10 și 15 metri pe secundă, potrivit estimărilor specialiștilor plecați pe Planeta Roșie. „Să înregistrăm acest audio a fost o plăcere neplanificată. Unul din obiectivele misiunii noastre este însă să măsurăm mişcarea pe Marte şi astfel că binenţeles asta include şi sunetul vântului”, a declarat unul din specialiștii laboratorului NASA din Pasadena, California, Bruce Banerdt. Sonda InSigh a ajuns pe Mate pe data de 26 noiembrie.
Care a fost scopul plecării pe Marte?
Misiune Nasa InSigh a costat 830 de milioane de dolari. Aceasta a avut rolul de a explora Planeta Roșie în interior, cu ajutorul radarului de ultimă generație care a surprins intensitatea vântului. Robotul care a fost lansat pe Terra a ajuns pe Planeta Roșie pe 26 noiembrie, fiind plecată de pe Pâmânt încă din 5 mai 2018.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Scopul acestei experiențe a fost de a studia și măsura „semnele vitale”. Robotul s-a folosit de un braț mecanic pentru a putea planta, la nivelul solului planetei, un seismometru, urmând ca acesta să indice fiecare mișcare seismică de pe planeta Marte.