Primele imagini de pe un telescop german care „vânează” materia neagră au fost date publicității și sunt absolut spectaculoase! Pe 22 octombrie 2019, imaginile telescopului eROSITA au fost prezentate publicului la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE) din Bavaria, Germania. Aceste imagini reprezintă o combinație din pozele celor șapte oglinzi care formează telescopul Wolter-1, cel care a scanat cerul în cadrul acestui proiect.
Telescopul eROSITA ne arată cum arată Universul
Telescopul eROSITA aparține Agenției Germane Spațiale (DLR), care a făcut mai multe observații cerului nopții, cu imagini cu raze X, încă din 13 octombrie. Acestea au prins imagini cu galaxii aflate la 800 de milioane de ani-lumină față de pământ.
„Aceste imagini din telescopul nostru arată cât de frumos este universul ascuns. Ca să ne atingem obiectivele, aveam nevoie de suficientă sensitivitate pentru a detecta cele mai îndepărtate clustere de galaxii din univers. Aceste imagini ne arată că putem face acest lucru, dar și faptul că putem merge chiar mai departe”, a susținut Peter Predehl, unul dintre cercetătorii proiectului eROSITA, potrivit site-ului de specialitate space.com.
Telescopul are un potențial imens pentru cercetare
Camerele ultraperformante dar și cele șapte oglinzi modulare ale telescopului au făcut ca observatorul să aibă o sensibilitate extrem de puternică, avâd astfel un potențial pentru noi descoperiri imens. Telescopul va ajuta atât în maparea stelelor sau gazului din spațiu, dar ar putea să ajute și la investigațiile privind energia întunecată. „Este un vin devenit realitate. Știm că eROSITA poate să își îndeplinească obiectivele și să creeze o hartă cu detalii și acuratețe care nu au mai fost văzute”, susține și omul de știință Andrea Merloni. „Pe lângă imaginile frumoase, vrom cataloga milioane de aștri exotici precum găuri negre, clustere de galaxii, supernove și stele active care vor fi folosite de astronomi pentru anii care vin”, a mai spus Merloni.
eROSITA a fos lansat de pe un satelit pe o rachetă Proton pe 13 iulie 2019, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în cadrul proiectului Spectrum Roentgen Gamma (SRG), o colaborarea germano-rusească.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet