Cum arată, de fapt, Universul. Un telescop nemțesc a realizat o imagine spectaculoasă

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 22:08
Cum arată, de fapt, Universul. Un telescop nemțesc a realizat o imagine spectaculoasă
Cum arată universul printr-un telescop german *foto: space.com

Primele imagini de pe un telescop german care „vânează” materia neagră au fost date publicității și sunt absolut spectaculoase! Pe 22 octombrie 2019, imaginile telescopului eROSITA au fost prezentate publicului la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE) din Bavaria, Germania. Aceste imagini reprezintă o combinație din pozele celor șapte oglinzi care formează telescopul Wolter-1, cel care a scanat cerul în cadrul acestui proiect.

Telescopul eROSITA ne arată cum arată Universul

Telescopul eROSITA aparține Agenției Germane Spațiale (DLR), care a făcut mai multe observații cerului nopții, cu imagini cu raze X, încă din 13 octombrie. Acestea au prins imagini cu galaxii aflate la 800 de milioane de ani-lumină față de pământ.

„Aceste imagini din telescopul nostru arată cât de frumos este universul ascuns. Ca să ne atingem obiectivele, aveam nevoie de suficientă sensitivitate pentru a detecta cele mai îndepărtate clustere de galaxii din univers. Aceste imagini ne arată că putem face acest lucru, dar și faptul că putem merge chiar mai departe”, a susținut Peter Predehl, unul dintre cercetătorii proiectului eROSITA, potrivit site-ului de specialitate space.com.

Cum arată universul printr-un telescop german
Telescopul german folosește 7 oglinzi imense și ultraperformante *foto: space.com

Telescopul are un potențial imens pentru cercetare

Camerele ultraperformante dar și cele șapte oglinzi modulare ale telescopului au făcut ca observatorul să aibă o sensibilitate extrem de puternică, avâd astfel un potențial pentru noi descoperiri imens. Telescopul va ajuta atât în maparea stelelor sau gazului din spațiu, dar ar putea să ajute și la investigațiile privind energia întunecată. „Este un vin devenit realitate. Știm că eROSITA poate să își îndeplinească obiectivele și să creeze o hartă cu detalii și acuratețe care nu au mai fost văzute”, susține și omul de știință Andrea Merloni. „Pe lângă imaginile frumoase, vrom cataloga milioane de aștri exotici precum găuri negre, clustere de galaxii, supernove și stele active care vor fi folosite de astronomi pentru anii care vin”, a mai spus Merloni.

Cum arată universul printr-un telescop german ultraperformant *foto: space.com

eROSITA a fos lansat de pe un satelit pe o rachetă Proton pe 13 iulie 2019, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în cadrul proiectului Spectrum Roentgen Gamma (SRG), o colaborarea germano-rusească.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×