Cum arată acum moaștele Sfintei Parascheva, la 900 ani de la moartea ei. Oamenii s-au luptat să le păstreze intacte în raclă. FOTO

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/10/2019, 10:38
Cum arată acum moaștele Sfintei Parascheva, la 900 ani de la moartea ei. Oamenii s-au luptat să le păstreze intacte în raclă. FOTO GALERIE FOTO
Moaștele Sfintei Parascheva sunt depuse la Iași. Sursa foto: doxologia.ro. Colaj: Fanatik

La moaștele Sfintei Parascheva, cea care a trecut la cele veșnice în urmă cu 900 de ani, se închină an de an la Iași sute de mii de credincioși. Nu toată lumea reușește să ajungă în capitala Moldovei pentru a pune mâna și a pupa moaștele acesteia, iar pentru aceia prezentăm câteva fotografii despre cum arată, de fapt, moaștele despre care vorbește toată lumea.

Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași de mai bine de 300 de ani

Sunt foarte mulți curioși care nu înțeleg la ce anume se închină credincioșii. Aceia trebuie să știe că moaștele Cuvioasei Parascheva sunt îmbrăcate în niște veștminte speciale și, practic, nu văd trupul unei persoane, ci osemintele care au mai rămas din aceasta după secole întregi.

Există chiar și un blestem legat de moaștele Sfintei Parascheva. Cine îndrăznește să dezbrace oasele și să le împrăștie va avea parte numai de necazuri. De altfel, există și câteva interdicții pe care credincioșii trebuie să le respecte în ziua Sfintei Parascheva. Femeile nu au voie să spele, să coase ori să țese, iar bărbații nu pot munci pe câmp.

moaștele sfintei parascheva
Sute de mii de credincioși ajung anual la Iași, la moaște. Sursa foto: doxologia.ro

Femeile și bărbații nu au voie să muncească azi

Se spune că femeile care se apucă de treburile gospodărești în timpul slujbei dedicate Cuvioasei vor avea dureri de cap și de ochi, iar bărbații care nu respectă această zi importantă se vor trezi în fața trăsnetelor și a fulgerelor. De mai bine de 350 de ani, moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași.

Sfânta Parascheva a trăit în secolul XI într-o localitate de pe țărmul Mării Marmara, aproape de Constantinopol. Este una dintre cele mai mari sfinte din calendarul creștin ortodox. Se spune că oamenii care se roagă acesteia vor avea parte de binecuvântări. De altfel, Parascheva este protectoarea femeilor gravide și a familiei, în general.

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin”, este rugăciunea pe care creștinii o adresează azi Cuvioasei Parascheva. Sursa rugăciunii: doxologia.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×