Cum a devenit 13 septembrie Ziua Pompierilor

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/09/2018, 16:01
Cum a devenit 13 septembrie Ziua Pompierilor GALERIE FOTO
13 septembrie este declarata ziua internationala a pompierilor

Căutând pe Google, găsești multe informații amestecate cu altele despre ziua de 13 septembrie și cum a devenit ea Ziua Pompierilor. Pe scurt, este o sărbătoare anuală care se comemorează în fiecare an pe data de 13 septembrie. Ziua a fost desemnată drept ”Zi a pompierilor din România”, în memoria celor care au luptat în timpul Revoluției Române din 1848. Oficializarea ei a început din anul 1953. De atunci, au trecut 170 de ani, iar astăzi sărbătorim la București cu mare fast reușitele lor din Dealul Spirii.

Povestea zilei de 13 septembrie, astăzi Ziua Pompierilor

”Bătălia din Dealul Spirii”, așa se cumulează tot ce s-a întâmplat în 1848! Atunci, a avut loc ultima confruntare armată pentru teritoriul românesc. Țara Românească avea pe atunci Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie. Toate acestea erau alături de Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgărescu, împreună cu un corp de armată otomană. În primă instanță, Revoluția a avut un final fericit. Guvernul de atunci a încercat să implementeze idei democratice, însă adversarii revoluției, marile imperii europene, au intervenit.

Ziua Pompierilor, în fiecare an pe 13 septembrie

13 sptembrie ziua pompierilor
Țara Românească avea pe atunci Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie.

Așa că, pe 13 septembrie, au năvălit trei coloane otomane în București. În fața ultimei coloane otomane, care-l avea la putere pe Kerim- pașa, au fost și trupele aflate sub comanda colonelului Radu Golescu. Acesta era și Comandantul Garnizoanei București. Încercând să lupte cu orice preț, colonelul Radu Golescu a concentrat două regimente: Regimentul 2 Linie Infanterie și Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie.

Acestea aflându-se sub comanda Maiorului Nicolae Greceanu. Îndreptate spre aceste trupe era și compania de pompieri. Locotenența domnească a opus rezistență pompierilor, dar ostașii români au fost atât de dârji încât în această luptă ar fi preferat să moară cu arma în mână; vorba legendară spusă de Colonelul Radu Golescu. ”Datoria unul soldat este să moară cu arma în mână, căci ar fi mai mulțumit în acest caz decât să se vadă dezarmat”, a spus Colonelul. Replica a venit în urma ceririi lui Kerim-pașa, care i-a cerut să-și dezarmeze ostașii.

13 septembrie este declarata ziua pompierilor
Bătălia pompierilor cu oștirea oromană.

Citește și: Orașul din România unde se trăiește ca-n afară. Este declarat cel mai sigur oraș din țară și are centură cu patru benzi

Citește și: Gigi Becali, reacție după cununia lui Cristia Borcea cu Valentina Pelinel: ”Nu ne jucăm cu din astea!”

Citește și: Horoscop zilnic, 13 septembrie. Una dintre zodii apucă pe un drum al schimbării!

După o luptă ce a durat aproximativ 2 1/2 ore, care începea de la 4 1/2 ore după-amiaza până la 7 ore seara, trupele au fost împrăștiate, astfel că turcii au luat Bucureștiul. Așa că Revoluția de la 1848 din Țara Românească a fost apăsătoare. Mai mult de jumătate din compania de pompieri a fost rănită în confruntarea din Dealul Spirii, dintre care 47 de soldați și doi ofițeri. În memoria eroilor noștri avem astăzi monumente. În anul 1901 a fost inaugurat Monumentul pompierilor eroi, făcut integral din bronz de sculptorul Wladimir C. Hegel.

Considerație transmisă de ministru Apărării pentru pompierii de azi

Cât despre recunoașterea eforturilor pompierilor din zilele noastre, și ea este spusă clar. În această zi, fostul ministru al Apărării a lăsat un mesaj pe Facebook, prin care le arată toată considerația oamenilor care intră în foc pentru a salva vieți. ”Acești profesioniști curajoși, adevărați eroi ai zilelor noastre, își asumă riscuri zi de zi, gestionând cele mai dificile situații. Prin măsurile complexe desfășurate în sprijinul comunităților pe care le slujesc, pompierii militari formează una dintre structurile de bază ale domeniului securității naționale.

Misiunile lor nu înseamnă doar stingerea incendiilor, ci mult mai mult, pentru că riscurile și vulnerabilitățile la adresa securității publice s-au diversificat, iar structurile pentru situații de urgență s-au adaptat acestor noi tipuri de misiuni. Este și motivul pentru care pompierii se situează mereu pe primul loc în încrederea populației”, a scris Gabriel Oprea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×