Criza economică îi sperie pe români mai mult decât pandemia de coronavirus. SONDAJ

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 22:02
Criza economică îi sperie pe români mai mult decât pandemia de coronavirus. SONDAJ
Sondaj în rândul populației din România, în timp de criză

Un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs demonstrează că românii sunt speriați în acest moment mai mult de criza economică decât de efectele coronavirusului.

Criza economică vs coronavirus

Dintre cei care îşi simt ameninţat locul de muncă în contextul actual, 34,5% s-au declarat foarte îngrijoraţi, iar 32,6% oarecum îngrijoraţi, în timp ce restul de 32,9% nu cred că au în acest moment motive să se teamă pentru jobul lor.

Peste 43% pun aceste griji pe seama faptului că situaţia epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucrează, iar dacă s-ar găsi în situaţia de a-şi căuta un nou job, 45,7% cred că ar găsi greu, iar 20,6% chiar foarte greu în contextul actual”, au anunțat cei de la BestJobs, conform news.ro.

Chiar și așa, peste 50% dintre angajatori intenționează să continue afacerea în ciuda problemelor grave economice și sociale. Mai mult, 60% dintre angajatori nu au simțit deocamdată efectul coronavirus: „”Deocamdată, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic ţin de faptul că angajaţii se tem să intre în contact direct cu clienţii, în special care provin din ţările cu risc ridicat.

De asemenea, angajatorii au observat şi că unii furnizori nu şi-au putut onora comenzile din cauza acestei situaţii (10%) sau că preţurile pentru anumite produse pe care le achiziţionează au crescut substanţial (6,6%), iar angajaţii nu mai pot călători în interes de serviciu în afara ţării (6,6%). Peste 46,6% dintre companii spun că au sistat oricum deplasările de serviciu în zonele afectate de virus, iar 20% au anulat evenimente interne sau acţiuni care implică un număr mare de participanţi, din dorinţa de a-şi proteja angajaţii”.

Criza îi face pe oameni să se spele pe mâini mai des

”În urma izbucnirii crizei coronavirusului, cei mai mulţi angajaţi români (82,8%) au declarat că îşi spală/dezinfectează mâinile foarte des, 75,9% au răspuns că evită pe cât posibil spaţiile publice aglomerate (teatre, restaurante, mall-uri, hypermarket-uri etc.), iar 67,4% evită contactul direct cu alte persoane (strângerea mâinii, îmbrăţişările etc.).

Totodată, aproape jumătate dintre cei chestionaţi (49,8%) evită transportul în comun, 42,5% stau acasă dacă se simt bolnavi, iar 13,4% poartă mască de protecţie permanent, când sunt în spaţii publice”, mai este menționat în sondaj.

Mai îngrijorător, (24,9%) dintre angajaţii care au răspuns sondajului au mărturisit că nu au bani puși deoparte, în timp ce 21,1% au bani „la șosetă” pentru cel mult trei luni.

Sondajul a fost efectuat în perioada 9-16 martie 2020, pe un eşantion de 1.262 de utilizatori de internet şi un eşantion de 244 de companii mici, medii şi mari din România.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×