Cristi Borcea îşi pune viaţa în pericol. Medicii îl avertizează

Ionuţ Cataramă   
în Reality show
27/01/2014, 09:34
Cristi Borcea îşi pune viaţa în pericol. Medicii îl avertizează

Omul care a condus destinele dinamoviştilor a fost operat pe cord, dar nu a renunţat la fumat. Numai că acum foloseşte o ţigară electronică

Cristi Borcea a fost săptămâna trecută la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde s-a ţinut un nou termen din Dosarul Transferurilor, iar pe holul instituţiei a fost văzut „pufăind” dintr-o ţigară. Imaginea provoacă uimire în condiţiile în care acum mai puţin de doi ani a suferit un by-pass coronarian.
Stres, medicamente, insomnii. Aşa se traducea viaţa lui Cristi Borcea în urmă cu câţiva ani, mai ales în preajma unui derby cu Steaua. Se simţea tot mai slăbit şi acum doi ani, în martie, s-a decis să efectueze un control de specialitate. La recomandarea lui Cornel Dinu a ajuns la medicul Şerban Brădişteanu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi totodată omul care l-a salvat pe „Mister”.

Specialistul a decis că e nevoie de intervenţie chirurgicală şi a efectuat un by-pass pe o arteră a inimii, care era strangulată. Operaţia a decurs normal şi Borcea a început un regim de viaţă controlat. Era atent la ceea ce mânca, făcea sport şi chiar renunţase la fumat, mai ales că pe vremuri când nu avea probleme de sănătate şi era unicul importator al unei mărci de renume, trabucul nu-i lipsea din colţul gurii. Ba chiar a lăsat şi fotbalul deoparte, iar viaţa sa decurgea fără griji la Miami.

Însă, treptat, Borcea a început să nu mai respecte indicaţiile doctorilor şi cea mai bună dovadă s-a produs recent pe holurile Curţii de Apel: a fost suprins de fotografi având o ţigară electronică, iar modelul folosit e unul dintre cele mai avansate. „Ţigara electronică are un acumulator cu amperaj mare (>2600 mAh) pentru autonomie sporită, circa trei – patru zile şi posibil putere variabilă, pentru a regla intensitatea tăriei şi cantitatea de abur produsă, iar sistemul de vaporizare e unul din cele mai avansate modele disponibile. Apoi, oţelul inoxidabil şi sticla Pyrex folosite la fabricare fac din acest model unul dintre cele mai rezistente. De asemenea, capacitatea mare de umplere (2.5 ml), şi cantitatea sporită de vapori produşi îl recomandă printre utilizatorii de tigări electronice”, ne-a explicat Mihai Tudose, reprezentantul magazinului ecotigara.ro, care a afirmat şi faptul că un astfel de model costă în jur de 140 de lei. Totuşi, medicii cardiologi consideră ţigara electronică nocivă pentru organism, mai ales pentru cei cu probleme cardiace, ceea ce înseamnă că Borcea ar trebui să renunţe cât mai repede la noul său viciu.

Fostul acţionar dinamovist era des surprins cu trabucul între degete, mai ales când urmărea meciurile roş-albilor de la tribuna oficială, obiceiul fiind deprins de la mentorul său, Cornel Dinu. Apoi, Cristi Borcea a devenit model pentru fostul acţionar al „câinilor” Vasile Turcu, care a început şi el să fumeze din dorinţa de-al copia pe „Leonidas”. Oricum, viciul lui Borcea nu era ieftin, el cheltuind în jur de două mii de euro lunar.

Profesor doctor Mircea Cinteză, cardiolog în cadrul Spitalului Universitar, a explicat efectele negative ale ţigării electronice: „Bolnavilor de inimă le este interzisă orice fel de ţigară. Ţigara electronică nu are în conţinut gudron (care generează cancer) aşa cum are ţigara obişnuită. Asta înseamnă că riscul pentru bolnavi este mai mic, dar există. În conţinutul ţigării electronice există nicotină. Aceasta atacă vasele de sânge, în sensul că favorizează depunerea de colesterol pe vase sau poate produce o inflamaţie pe suprafaţa vasului, ce provoacă tromboză (formarea cheagurilor de sânge)”.

Impresarul Ioan Becali a suferit în 2006 un infarct şi a fost operat la o clinică din Germania, mai exact la Frank­furt. Agentul de jucători a avut nevoie de cinci by-pass-uri şi după intervenţie a stat trei zile la reanimare. De atunci, machidonul ţine regim strict, face exerciţii fizice şi s-a lăsat de fumat. Merge regulat la control şi chiar a schimbat echipa de specialişti, după ce unul dintre cei care l-au operat a decedat.

Un alt exemplu din lumea fotbalului care a avut probleme cardiace şi fuma e Cornel Dinu. Administratorul delegat a suferit un infarct miocardic acut în iulie 2011, i s-a montat un stent, după care în luna august a fost supus unei operaţii de by-pass multiplu. „Mister” a renunţat la ţigări (le prefera pe cele de foi), dar şi la trabuc, el fiind cel care cu mulţi ani în urmă a lansat în fotbalul românesc moda de a „pufăi” la tribuna oficială.

sursa: click.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×