Din orasul rusesc Perm si pana in Crimeea sunt 2.900 de kilometri. Un drum parcurs de doi soti rusi, Serghei si Irina Shvetsovs, alaturi de cei doi copii ai lor, intr-o masina Lada, in 40 de ore.
Cei doi au condus zi si noapte pentru a vedea ceea ce si alte mii de rusi au vrut sa vada in ultimii ani, si anume cea mai noua „achizitie” a presedinteleui rus, Vladimir Putin: Crimeea, arata Bloomberg.
Ei au vrut sa vada cu propriii ochi peninsula si suvenirurile care glorifica anexarea din 2014. Printre cele mai populare sunt tricourile pe care scrie „Crimeea este a noastra”. Familia Shvetsovs a cumparat trei. La fel de populari sunt si magnetii cu „Putin eliberatorul”.
Crimeea „are nevoie de un lider puternic”, spune Serghei, de 41 de ani. „Si Putin este un lider puternic”, continua el.
Penisula, lasata intr-o stare foarte proasta dupa caderea URSS-ului de acum 20 de ani, este acum mai populata de turisti, poate si atrasi de noutate. Cei mai multi sunt rusi in care s-au trezit brusc sentimente patriotice. Insa nu se stie cat va dura pana cand mania aceasta o sa dispara. Poate chiar la fel de rapid cum a si inceput.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Dar multi cred ca peninsula se va dezvolva foarte mult, mai ales ca Putin este atent la ce se intampla aici si chiar a si fost in vizita recent pentru a inspecta constructia unui pod. Serghei Shvetsovs este convins ca acest loc va fi „urmatorul loc maret”.
Un localnic crede ca zona se va dezvolta atat de mult, incat ar putea concura cu riviera franceza. „Lasa tot ce faci, indiferent unde esti, si muta-te in Crimeea”, a spus entuziasmat Serghei Bespalov, taximetrist part-time si viticultor part-time.
Entuziamul sau nu provine doar din faptul ca il adora pe Putin, ci si din experienta personala. Dupa preluarea peninsulei de catre Rusia, Serghei Bespalov s-a temut ca tensiunile geo-politice o sa ii sperie pe turisti. Ceea ce s-a si intamplat, pe de-o parte. Daca turistii obisnuiti au ocolit zona, au venit vizitatorii din Rusia.
Serghei Bespalov spune ca banii stransi din taximetrie si din vanzarea strugurilor, cam 480 de dolari pe luna, ii ajuta pe el si pe sotie sa o duca la fel de bine ca inainte de 2014.
Interiorul taxiului lui Serghei Bespalov este un altar pentru Rusia. Un steag mic national atarna din tavan, chiar deasupra capului sau; imaginea continua cu o pereche mica de munusi de box cu cate un steag rusesc pe fiecare dintre ele si un alt steag se afla pe o sapca din spatele masinii.
Steagurile rusesti sunt, de fapt, peste tot prin Crimeea in aceste zile. In Sevastopol, le vezi pe stalpii de iluminat, pe partile de sus ale cladirilor, in spatele barcilor si iesind in afara din carucioarelor vanzatorilor ambulanti.
Bespalov, ca cei mai multi din Crimeea, vorbeste fluent limba rusa si spune ca mereu a simtit ca este mult mai loial Kremlinului decat Kievului.
Si daca multe zone din lume il vad pe Donald Trump ca fiind nepotrivit pentru presedintia Americii, se pare ca oamenii din Crimeea il plac pe republican. „Aici este iubit. Spune-i ca este mai mult decat binevenit in Crimeea”, a spus un alt localnic.