2 februarie, creştin-ortodocşii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
01/02/2018, 18:30
2 februarie, creştin-ortodocşii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului

Pe data de 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun, creştinii ortodocşi prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. Sărbătoarea religioasă cinsteşte ziua ducerii pruncului Dumnezeiesc la Templul din Ierusalim. Tot în această zi spiritualitatea populară păstrează sărbătoarea numită Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câştiga bunăvoinţa animalului sălbatic, ei aşezau pe potecile pe unde obişnuia să treacă acesta, bucăţi de carne sau vase cu miere de albine.

Creştin-ortodocşii prăznuiesc Întâmpinarea Domnului

Se consideră că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, dacă aceştia se ungeau, în ziua de 2 februarie, cu grăsime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici şi căliţi în viaţă, copiii firavi erau botezaţi cu numele de Ursu.

Pentru a prezice cum va fi vremea, oamenii urmăreau bârlogul ursului. Dacă afară e soare, ursul iese şi, văzându-şi umbra se sperie şi intră la loc. Acest lucru înseamna că iarna se prelungeşte. Dacă e înnorat, ursul nu-şi vede umbra şi, astfel, rămâne afară. Acest semn prevestea venirea primăverii.

În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Împlinirea acestui ritual aduce bucurii şi alungă boala din familiile generoase.

Se mai zice despre Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia, că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×