Coronavirus în România. În ce condiții ar putea fi închise toate școlile și universitățile

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
05/03/2020, 11:09
Coronavirus în România. În ce condiții ar putea fi închise toate școlile și universitățile GALERIE FOTO
Mai multe cazuri de coronavirus în România ar putea închide școlile și universitățile. Sursa foto - hepta.ro

Coronavirusul în România ar putea da peste cap inclusiv programa școlară. Astfel, există câteva condiții care trebuie să fie îndeplinite pentru ca ministerul să ia decizia să închidă toate școlile și universitățile.

Coronavirus în România

Deocamdată, România pare a fi departe de o asemenea decizie. Au existat, ce e drept, câteva universități care și-au suspendat cursurile de frica noului coronavirus. De curând și un liceu a făcut același lucru, dar pentru o singură clasă.

Vorbim de instituția de învățământ în care a fost depistat cu coronavirus minorul de 16 ani din Timiș. Toți colegii acestuia sunt acum izolaţi la domiciliu.

În ce condiții ar putea fi închise toate școlile și universitățile

Patru universități au decis să suspende activitatea ca măsură de precauție în contextul epidemiei de Covid-19, din Europa. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a făcut acest lucru în perioada 24 februarie – 08 martie.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat decizia ca toți studenții și cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu.

Activitățile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză și franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare. Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul săptămânii.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile au obligația de a informa Direcția de sănătate publică.

Un lucru este cert – deocamdată Ministerul Educației a cerut ca activitățile din „săptămâna altfel” să fie anulate sau să fie ținute în clase.

Totuși, în cazul în care coronavirusul ia amploare în România, Ministerul ar putea închide de urgență toate școlile și universitățile. Ar fi nevoie însă de mai mulți factori – cel mai important însemnând o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate cu coronavirus.

Autorităţile anunţă că, în acest moment, sunt 38 de persoane în carantină instituţionalizată şi li se fac teste pentru a se stabili dacă sunt infectate cu coronavirus. Alte peste 11.300 se află în izolare la domiciliu.

Starea de sănătate a celor șase pacienţi confirmaţi şi internaţi la Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi este bună în acest moment. Totodată, cei doi români internaţi în Japonia după ce au fost confirmaţi cu coronavirus s-au vindecat, vor fi externaţi şi se vor întoarce în ţară.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×