Corina Crețu, anunț devastator! Mai puțini bani de la UE pentru români

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
07/12/2019, 18:27
Corina Crețu, anunț devastator! Mai puțini bani de la UE pentru români
Corina Crețu susține că România ar putea primi mai puțini bani de la UE. Sursa foto: micapi.ro

România ar putea primi mai puțini bani de la Uniunea Europeană, avertizează Corina Crețu, europarlamentar al Pro România. Într-o conferință de presă susținută sâmbătă la Iași, aceasta a anunțat că liderii de la Bruxelles intenționează să micșoreze semnificativ bugetul UE pentru 2021-2027, măsură care, în mod evident, ar avea consecințe grave asupra situației economice din țara noastră.

Corina Crețu susține că România ar putea primi mai puțini bani de la UE

Mai concret, este vorba despre o propunere a Preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene care prevede reduceri masive în Cadrul Financiar Multianual pentru perioada anunțată mai sus. Formula de calcul gândită de oficialii statului nordic ar dezavantaja grav România, spre deosebire de proiectul de buget elaborat anul trecut de  Comisia Juncker, spune eurodeputatul.

Sunt foarte îngrijorată de propunerea Preşedinţiei finlandeze, care vizează reduceri masive din fondurile europene pentru ţările mai puţin dezvoltate.

Tocmai de aceea cred că România împreună cu prietenii, mai ales cei din estul european, trebuie să facă front comun pentru a apăra această propunere a Comisiei Europene, care a fost depusă pe masa Parlamentului şi Consiliului European încă din 2 mai 2018”, a declarat Corina Crețu.

 România putea insista pentru adoptarea bugetului pe timpul Președinției la Consiliul UE

Totodată, europarlamentarul a subliniat că țara noastră putea pune presiune ca bugetul UE pentru 2021-2027 să fie adoptat pe timpul Preşedinţiei sale rotative la Consiliul UE. Chiar dacă „ar fi avut tot interesul”, România a risipit în mod inexplicabil această șansă.

Îmi este foarte teamă că nu se vor putea folosi bani europeni de la 1 ianuarie 2021, din cauza adoptării târzii a legislaţiei.

Ceea ce aş vrea să spun este faptul că am transmis în ultimii cinci ani, şi mai ales în ultimii trei ani – dar am văzut această rea-voinţă din partea autorităţilor române – am trimis constant, cu situaţiile la zi, către instituţiile române, le-am transmis către guvern.

Am transmis la momentul respectiv tocmai pentru a păstra aceste semnale de alarmă în memoria instituţională. Aceste scrisori cred că pot fi făcute publice dacă autorităţile române vor, pentru ca românii să ştie care este situaţia reală.

Sunt gata să explic şi personal cum au evoluat lucrurile. Mă îngrijorează că bugetul UE ar putea fi redus în perioada 2021-2027, mă îngrijorează faptul că nu reuşim să absorbim fonduri europene. 2014 – 2020 este practic spre sfârşit iar proiectele mai pot fi depuse până la finalul anului 2020, după care plăţi se mai pot face până în anul 2023”, a mai spus Corina Crețu în cadrul conferinței de presă susținute la Iași.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×