Conflict deschis SUA-Rusia. Vladimir Putin: Nu mă cobor la nivelul lui Barack Obama

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
30/12/2016, 18:05
Conflict deschis SUA-Rusia. Vladimir Putin: Nu mă cobor la nivelul lui Barack Obama

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat vineri dimineaţa expulzarea a 35 de diplomaţi americani de pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la sancţiunile anunţate joi de Barack Obama, inclusiv expulzarea a 35 de agenţi ruşi. La câteva ore după acest anunţ, preşedintele Vladimir Putin a declarat că nu se va coborî la nivelul lui Barack Obama, dezminţind practic expulzarea americanilor.

UPDATE. Vladimir Putin a ignorat apelul ministrului său de externe de a-i expulza pe diplomaţii americani. El a afirmat în schimb că nu se va coborî „la nivelul diplomaţiei iresponsabile” a lui Barack Obama. „Este păcat că administraţia preşedintelui Barack Obama încheie activitatea în acest fel, dar cu toate acestea, lui şi familiei sale le doresc un An Nou fericit„, a mai spus Putin.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Cei 35 de diplomaţi au la dispoziţie 72 de ore să părăsească teritoriul Rusiei. Kremlinul a respins joi „categoric” aceste „acuzaţii nefondate”, afirmând că Washingtonul doreşte să „distrugă” relaţiile cu Rusia, şi a promis măsuri de retorsiune „adecvate”.

Oficiali americani au declarat vineri că au primit informaţii potrivit cărora autorităţile ruse au ordonat închiderea Şcolii anglo-americane din Moscova, frecventată de mulţi copii ai diplomaţilor, dar fără a putea confirma aceste date.

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, republicanul Donald Trump, care a spus în repetate rânduri că nu crede acuzaţiile de amestec al Rusiei în campania prezidenţială americană, s-a abţinut să critice sancţiunile decise de către Barack Obama.

Măsurile anunţate de Barack Obama prevăd inclusiv expulzarea a 35 de agenţi ai serviciilor secrete ruse şi închiderea a două centre utilizate de aceste servicii la New York şi în statul Maryland, în apropiere de Washington. Conform Reuters, autorităţile americane le-au dat un termen de 72 de ore pentru a părăsi teritoriul SUA.

Serviciile de informaţii ruse, GRU (serviciul de informaţii al armatei) şi FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB), fac de asemenea obiectul unor sancţiuni economice, la fel ca patru lideri ai GRU — directorul său, Igor Korobov, şi trei adjuncţi ai acestuia—Vladimir Alekseev, Igor Kostiukov şi Serghei Ghizunov.

Sancţiunile vizează şi trei companii ruse, între care Esage Lab, care — potrivit lui Obama — au asigurat sprijinul material pentru operaţiunile cibernetice ale GRU.

Citeşte mai mult pe RTV.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×