Comisia Europeană permite temporar țărilor UE să acorde ajutoare de stat companiilor afectate de epidemie

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 17:01
Comisia Europeană permite temporar țărilor UE să acorde ajutoare de stat companiilor afectate de epidemie
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen/ Foto: Hepta

Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar care va permite statelor membre ale Uniunii Europene să acorde ajutoare de stat pentru susținerea economiilor afectate  de epidemie, informează News.ro.

Cinci tipuri de ajutoare

”Epidemia de COVID-19 are un impact economic negativ puternic. Trebuie să acţionăm rapid pentru a gestiona impactul cât mai bine şi trebuie să acţionăm în mod coordonat. Acest nou cadru temporar permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în această perioadă dificilă”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă pentru domeniul concurenţei.

Prin cadrul temporare aprobat, se admite că economia Uniunii Europene este grav afectată și, în consecință, poti fi acordate derogări de la normele care au reglementat până acum acordarea ajutoarelor de stat.

Comisia a stabilit cinci tipuri de ajutoare pe care guvernule UE le pot acorda:
1) statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanţări de până la 800.000 euro unei întreprinderi pentru a răspunde nevoilor urgente de lichiditate ale acesteia;
2) garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi de la bănci;
3) împrumuturi publice subvenţionate pentru întreprinderi la dobânzi reduse prin care pot să acopere nevoile imediate de capital circulant şi de investiţii;
4) garanții care pentru băncile care finanțează activități în economia reală, cu condiția ca ajutorul direct să fie acordat clienților băncilor,  nu băncilor în sine;
5) asigurarea creditelor la export pe termen scurt.

Având în vedere dimensiunea limitată a bugetului UE, principalul răspuns va proveni din bugetele naţionale ale statelor membre. Cadrul temporar va contribui la direcţionarea sprijinului către economie, limitând totodată consecinţele negative asupra condiţiilor echitabile de concurenţă de pe piaţa unică”, informează Comisia Europeană.

Comisia a luat deja și alte măsuri de susținere a economiilor europene. De exemplu, statele membre pot efectua modificări general aplicabile în favoarea întreprinderilor (cum ar fi amânarea impozitării sau subvenţionarea şomajului tehnic în toate sectoarele), care nu intră sub incidenţa normelor privind ajutoarele de stat. De asemenea, acestea pot acorda compensaţii întreprinderilor pentru pagubele suferite din cauza epidemiei de COVID-19 şi cauzate în mod direct de aceasta.

Cadrul va fi în vigoare până la sfârşitul lunii decembrie 2020. În vederea asigurării securităţii juridice, Comisia va evalua, înainte de această dată, dacă durata trebuie extinsă”, mai precizează sursa citată.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×