Combinatul siderurgic din Galați, preluat de un miliardar indian

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/10/2018, 00:00
Combinatul siderurgic din Galați, preluat de un miliardar indian
Combinatul siderurgic din Galați a fost preluat de un miliardar indian

Combinatul siderurgic de la Galați va fi preluat de un miliardar indian. În prezent, combinatul este deținut de Mittal Steel, ce, în curând, va ajunge în administrarea unuia dintre afaceriștii de top ai Indiei, Sanjeev Gupta. Se pare că o dată cu înțelegea prin care combinatul va fi pe mâinile indianului, mai apare un bonus pentru acesta. Acordul cuprinde preluarea și altor trei uzine care sunt răspândite în Europa. Miliardarul mai are în grijă și grupul Liberty. Înțelegerea prin care Gupta va avea de acum încolo combinatul s-a încheiat deja. Indianul va avea și principalele topitorii în grijă, cele care aparțin de ArcelorMittal de la Galați, însă și cele din Republica Cehă, Ostrova.

Însă, curiozitatea multora este cât valorează combinatul de la dunăre? Conform unor estimări făcute de Grupul Financiar Jefferies, acesta ar costa între 725 și 940 de milioane de dolari. Și, dacă de preț am discutat, să vedem de ce s-ar da spre vânzare combinatul. ArcelorMittal s-a zvonit că se va vinde încă de pe data de 13 aprilie anul curent, dar nu singur, ci alături de alte 5 unități din regiune. Pe data de 7 mai 2018, CE a fost de acord în ceea ce privește propunerea ArcelorMittal pentru a înstrăina binecunoscutul combinat de la Galați. Când localnicii au auzit veștile despre cel mai mare angajator din județul lor, s-au simțit debusolați.

Combinatul siderurgic din Galați este în mâinile unui miliardar indian!

Combinatul siderurgic de la galati va ajunge pe mainile unui miliardar indian
Combinatul siderurgic din Galați va fi preluat de un miliardar indian!

Dar acesta nu ar fi fost unicul motiv, căci afacerea care i-a picat în mâini indianului, avea în grija sa sute de firme. Prin colaborările cu acesta, multe societăți din județ mai rămâneau încă în picioare. La acel moment, în comunicatul Comisiei Europene care viza pe atunci vânzarea moștenirii Galațiului, dacă o putem numi așa, cumpărătorii trebuiau să fie evaluați pentru a putea vedea dacă cel în mâna căruia va ajunge combinatu leste îndeajuns de capabil pentru a-l dezvolta. ”ArcelorMittal s-a angajat sa organizeze o procedura de vanzare nediscriminatorie si transparenta a pachetului de cesionare, deschisa tuturor potentialilor cumparatori. ArcelorMittal va notifica apoi Comisia cu privire la alegerea unuia sau mai multor cumparatori pentru bunuri.

Comisia va evalua apoi cumparatorii pentru a vedea daca au abilitatea (expertiza, resursele financiare etc.) si determinarea de a continua sa opereze si sa dezvolte capacitatile de productie in scopul de a reprezenta competitori pentru Ilva. Cu alte cuvinte, vanzarea unei fabrici catre un cumparator care apoi ar putea planui sa o inchida nu va fi considerata o solutie acceptabila.

(…) Mai mult chiar, in ceea ce priveste Galatiul, ArcelorMittal s-a angajat sa ofere finantare pentru a stimula productia de otel laminat la cald dupa ce combinatul va ajunge in proprietatea viitorului cumparator”, este scris în comunicat, înainte ca acesta se fie vândut.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×