Codruța Kovesi a devenit oficial procuror-șef european. Decizia de numire, semnată de liderii PE și Consiliului UE

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/10/2019, 20:34
Codruța Kovesi a devenit oficial procuror-șef european. Decizia de numire, semnată de liderii PE și Consiliului UE
Victorie pentru Laura Codruța Kovesi. Sursa foto: capital.ro

Vești cât se poate de bune pentru Laura Codruța Kovesi. Fostul șef al DNA a preluat în mod oficial oficial funcția de procuror-șef al Parchetului European, decizia de numire fiind semnată de președintele Parlamentului European, David Sassoli și ministrul pentru Afaceri Europene al Finlandei, Tytti Tuppurainen, țară care a preluat conducerea Consiliului UE de la România.

Laura Codruța Kovesi a fost numită în funcția de procuror-șef european

Potrivit caleaeuropeană.ro, ceremonia de semnare a documentului a avut loc la Strasbourg în cursul zilei de miercuri, 23 octombrie, aceasta fiind, practic, ultima etapă formală în procesul de numire a procurorului-șef al Biroului Procurorului Public European, început în prima parte a anului. „După decizia de numire a procurorului șef european al Parchetului European, David Sassoli, președintele PE și Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez pentru afaceri europene, au semnat noul regulament în Parlamentul European de la Strasbourg”, se arată în mesajul oficial transmis de Parlamentul European.

Prin conferinta Președinților din Parlamentul European, organism ce reunește președintele instituției și liderii grupurilor politice, s-a făcut pe data de 17 octombrie ultimul pas pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Astfel, românca devine primul procuror-șef din istoria UE și își poate începe mandatul în fruntea Biroului Procurorului Public European,  instituție care urmează să devină operațională la finalul anului 2020, după cum se arată într-un comunicat care face publică decizia de numire a fostei șefe DNA.

Ce scrie în fișa postului Laurei Codruța Kovesi

În calitate de procuror șef al Parchetului European, Kovesi va avea competența de a cerceta, de a urmări și de a trimite în judecată autorii și coautorii unor infracțiuni menite să aducă atingere bugetului UE. Mai concret, este vorba despre fraudă, corupție, spălare de bani și fraudă transfrontalieră în materie de TVA. În plus, Kovesi va putea controla modul în care sunt folosite fondurile europene, o problemă ridicată tot mai des când vine vorba despre țara noastră.

Totodată, dincolo de aceste atribuții, fișa postului îi impune fostei șefe a DNA să dea dovadă de integritate, de inteligență superioară și, bineînțeles, să fie punctuală. De remarcat este faptul că procurorul european poate solicita ridicarea imunității parlamentarilor dintr-un stat membru UE, în cazul în care aceștia au comis fapte de natură să prejudicieze interesele financiare ale Uniunii Europene.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×