Cod portocaliu de inundaţii în patru judeţe. Avertismentul hidrologilor

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
22/07/2019, 20:56
Cod portocaliu de inundaţii în patru judeţe. Avertismentul hidrologilor
Cod portocaliu de inundații în patru județe, noaptea asta. Sursa foto: Ziarul de Ploiești

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații valabil în patru județe. Avertizarea vine după ce astăzi a fost valabil un cod galben de ploi în mai multe regiuni din România. Furtunile au fost puternice cu precădere în județele de deal și de munte din Moldova și Transilvania.

Cod portocaliu de inundații în Prahova, Brașov, Harghita și Neamț

Codul portocaliu este valabil până în această noapte la ora 00:00. Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, există posibilitatea de scurgeri de apă pe versanți, torenți, pâraie și viituri mici pe râurile mici și pe afluenții râurilor mari. Județele vizate de această informare hidrologică sunt Prahova, Brașov, Neamț și Harghita, cele în care a plouat cel mai mult astăzi.

Cele mai multe probleme pot fi provocate în special în zonele unde curg râurile Crasna și Vărbilău. Cotele de inundație pot fi depășite, de asemenea, până marți, 23 iulie, la ora 02:00 pe bazinele hidrografice Ghimbășel și Bârsa, se mai arată în atenționarea hidrologilor. În vizor sunt și bazinele superioare ale râurilor Borca, Dreptul Ghințieș și Schit.

Cotele de inundație vor fi depășite în mai multe bazine hidrografice

Cotele de inundație vor fi depășite și pe râurile din bazinul hidrografic Teleajen, se mai arată în informarea de ultimă oră. Este vorba despre afluenții de dreapta din bazinul mijlociu al rețelei hidrografice Teleajen din județul Prahova.

Ploile au făcut ravagii astăzi în special în județele Brașov, Prahova și Neamț. Aici s-au semnalat cele mai puternice căderi de grindină, iar cantitățile de apă au depășit, local, în special în zonele de depresiune, 50 până la 60 de litri pe metru pătrat. Ploile se vor muta mâine în sudul României, anunță meteorologii, iar canicula se va restrânge.

Ploile s-ar putea instala și în județele din vestul țării (nord-vest), precum și în nordul Olteniei, se mai arată în informările estimative ale Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×