Cod portocaliu de ploi în cinci judeţe! Cod galben de furtună pentru toată România! Ce măsuri s-au luat!

Filon Stan   
în Hotnews
20/09/2017, 13:50
Cod portocaliu de ploi în cinci judeţe! Cod galben de furtună pentru toată România! Ce măsuri s-au luat!

UPDATE: Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ pentru Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. De asemenea, în restul tării este valabilă o avetizare cod galben de furtună, începând de astăzi, de la ora 11.

Urgia de la Timişoara se pare că se întinde în toată ţara, după cum anunţă meteorologii! În Capitală, primarul General îi pregăteşte pe bucureşteni pentru o furtună serioasă! Gabriela Firea cere populaţiei să rămână în case, iar toate şcolile se vor închide până la ora 17:00!

Administraţia Naţională de Meteorologie va emite miercuri mai multe atenţionări cod galben de furtuni pentru Capitală şi mai multe judeţe, meteorologii precizând că vijelia se va intensifica în Bucureşti după ora 20.00. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Codul galben de furtună închide şcolile

„Pentru siguranţă, eu înţeleg că de la ora 17.00 ar fi mai înţelept să se înceapă închiderea cursurilor, pentru a ajunge elevii acasă, pentru că nu stau în proximitatea şcolilor”, a spus primarul general Gabriela Firea.

În Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18:00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20:00 şi 3:00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră, avertizează meteorologii.

„După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica, intervalul critic pentru Bucureşti îl apreciem între orele 20.00 şi 1,2,3 noaptea, când norii de furtună îşi vor face apariţia şi aici şi intensificările de vânt le apreciem în jurul a 55-65 de kilometri pe oră. De asemenea, vântul poate lua aspect de vijelie, este posibil ca, în anumite cartiere, să atingă chiar viteze mai mari de 65 de kilometri pe oră”, a precizat meteorologul Gabriela Băncilă, la comandamentul de urgenţă care a avut loc la Primăria Capitalei.

Meteorologii au mai anunţat că, în medie, cantităţile de apă vor atinge, în Capitală, 25 de litri pe metru pătrat, dar e posibil ca în unele cartiere aceste cantităţi să fie chiar mai ridicate, în jurul a 30-35 de litri pe metru pătrat.

„Mare parte din aceste cantităţi se vor înregistra într-un interval scurt de timp, o oră, o oră şi jumătate, cel mult două ore. După ora 3 noaptea, treptat, fenomenele se vor diminua ca intensitate. Până dimineaţă, ploaia se va opri. Vântul va mai avea intensificări şi pe parcursul zilei de mâine (joi-n.r.) în zona municipiului Bucureşti, dar vorbim de rafale până la cel mult 40-50 kilometri la oră”, a completat meteorologul.

Primarul general Gabriela Firea a cerut să fie toaletaţi copacii, pentru a nu exista riscul ca aceştia sau crengi să fie doborâte de vânt, a cerut verificarea panourilor publicitare şi a cerut poliţiei locale să discute cu diriginţii de şantier pentru a-şi pune în siguranţă utliajele şi macaralele care ar putea crea probleme în cazul rafalelor de vânt.

Proprietarilor de terase li s-a solicitat să îşi pună în siguranţă clienţii şi să aibă grijă ca umbrelele să nu se desprindă, la fel şi acoperişurile.

„As dori sa adresez o rugaminte bucurestenilor: daca în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână în case, pentru că dupa ora 20.00 vor începe aceste fenomene meteo extreme, vântul va avea aspect de vijelie şi este bine să ne protejăm chiar dacă instituţiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situaţii„, a spus Gabriela Firea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×