Clinica Marelui Ars de la Iași, care a fost așteptată mult timp de pacienți, a văzut lumina zilei doar preț de 24 de ore, atât cât a durat vizita Ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Imediat după marea deschidere, Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi din Iași a intrat într-un proces de dezinfecţie. Chiar dacă s-a încheiat curățenia, clinică încă nu este 100% funcțională. Asta pentru că unitatea medicală duce o mare lipsă de personal.
Clinica Marelui Ars din Iași este în continuare închisă, chiar dacă a fost inaugurată de Ministrul Sănătății
„Am încheiat dezinfecţia, deci clinica este pregătită pentru a primi pacienţi pe structura marelui ars, deşi nu ne dorim ca astfel de evenimente să se întâmple“, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“, pentru Ziarul de Iași. Însă întreaga clădire care găzduiește clinica Marelui Ars este în continuare nefuncțională.
Dacă a fost reabilitată și renovată clădirea, iar aparatura a fost achiziționată după ani mulți de așteptare, autoritățile nu au luat în considerare și lipsa de personal uman. Astfel, au fost angajate până acum 91 de persoane, din care cinci au fost la formare în Franța. Însă mai trebuie angajate alte 72 de persoane susține managerul spitalului, Ioan Bârliba.
https://www.facebook.com/sorinapinteaomul/posts/1786442134820973?__xts__[0]=68.ARAwD-zSMh3RRK2UHLa5Aa3yV5NMOLqqxGPwwARBKtUIAstHBcjtHBJagvKiwHxi6qRqW8MK8G6CT2eiKXJymvTLC_cGmVIHAXdjq595PcZCLZHxgKi3eO8YovC1iP4Obd6dW4BrHdAuNTxqMWXlLEToOszvvRUArK8uPlj_DlvU0ZBWL_jVIcVCO38UckWjGaWMvOrqUZvzm2GwuLXdzJOa8iuy7we5Qtio9pZUeUqCYfcP3MRib4gHynOhM3mGyBZERBBU5MdR0wqFGz7Ot313uTYJHiZ8b6AGsZ6rAT6Hkq9X-pnlGE1gaXwOqeMZ944KtykWRhxWGOWyPLg6M9uYLC7vJka0RBd0gBTxxQsInWkWQWk9efo6QGXI3Jnz-HjHUlDEUirBNb54OHCKLwjDzVVvYeNvVRk6KwESMAnlGOeLwVhfEImtFTY3B1XVIXbrpxGyYUxokPOvhrlR&__tn__=-R
Clinica pentru Mari Arși de la Iași a durat mai bine de 7 ani până a fost inaugurată
Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon“ a anunţat pe site-ul instituţiei chiar în ziua inaugurării Clinicii Marelui Ars un concurs de angajare unde 90% dintre posturi vizau strict Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi. Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe 30 octombrie. După selecţia dosarelor, pe 11 noiembrie candidaţii vor susţine proba scrisă, pe 15 noiembrie pe cea practică, iar pe 21 noiembrie cea de interviu. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate oficial pe 27 noiembrie, ceea ce înseamnă că, în cazul în care aceste posturi vor fi ocupate, clinica va avea capacitatea de a asigura asistenţa marilor arşi abia la începutul anului viitor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Reabilitarea clădirii care adăposteşte secția a costat 40 de milioane de lei şi a durat aproape 7 ani după care a urmat achiziţia aparaturii a căror costuri se ridică la alte 11,5 milioane de lei, iar licitațiile au durat trei ani. Clinica deţine în prezent 5 paturi speciale destinate marelui ars, 5 săli operatorii, 10 paturi pentru pacienţii care prezintă arsuri pe mai puţin de 20% din corp. În total, în ţară, există 35 de paturi destinate marelui ars, ultimele clinici inaugurate fiind la Iaşi şi Timişoara.
Câte paturi pentru arși sunt în spitalele din România
România are 280 de paturi pentru arşi, 68 dintre acestea se află în spitalele din Capitală. În București, următoarele spitale au paturi pentru cei care au suferit arsuri:
- Spitalul Clinic Sf. Maria Bucureşti – cinci paturi Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti – şase paturi
- Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Gr. Alexandrescu Bucureşti – 26 paturi
- Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti – 28 paturi
- Spitalul Clinic de Urgenţă Dr. D. Bagdasar Arseni Bucureşti- trei paturi, potrivit răspunsului secretarului de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii.
În ceea ce privește cazurile de mari arși, Sorina Pintea a afirmat, însă, că România are capacitatea actuală de a trata doar 23 de astfel de cazuri.