Citatul zilei, 6 octombrie 2019! Ion Creangă, despre prostia umană

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
06/10/2019, 16:16
Citatul zilei, 6 octombrie 2019! Ion Creangă, despre prostia umană
Ion Creangă, citatul zilei

Citatul zilei vine astăzi din partea unuia dintre cei mai importanți scriitori din istoria literaturii români. Ion Creangă a scris nuvele, povestiri, iar „Amintiri din copilărie” rămâne una dintre cele mai memorabile opere din istoria literaturii. De asemenea, Creangă a oferit în spațiul public mai multe zicale care au rămas în memoria colectivă. Printre ele sunt și multe referiri la prostia umană.

Citatul zilei, 6 octombrie 2019!

Ion Creangă a fost un bun observator al societății românești, mai ales în universul în care s-a învârtit încă din copilărie. Pentru Creangă singurul rival în ceea ce privește descrierea prostiei umane este bunul său prieten, marele dramaturg Ion Luca Caragiale. Cu toate acestea, cei doi proveneau din medii diferite, iar acest lucru i-a permis lui Creangă să vină cu un plus în ceea ce privește oralitatea stilului.

Astfel, lui Ion Creangă îi este atribuită zicala „Ştiu că sunt prost, dar când văd că sunt alţii mai proşti decât mine parcă simt că-mi creşte inima”. De altfel, o zicală la care probabil aderăm toți, în  contextul în care toți suntem supuși greșelii și parcă ne e mai bine atunci când o pățesc și alții. ?

Ion Creangă, citatul zilei
Ion Creangă, citatul zilei

Ion Creangă, cel mai mare povestitor din istoria literaturii române

Născut la Humulești, în 1837, Ion Creangă rămâne unul dintre cei mai buni povestitori din istoria literaturii române. Primii săi ani de viață sunt cuprinși în romanul memorialistic „Amintiri din Copilărie”, cel pe care probabil l-am studiat toți în tinerețe și la care am râs la povești precum cea cu pupăza din tei, cea în care a fost prins la furat cireșe sau când a fost la scăldat.

Pe lângă „Amintiri din copilărie”, Ion Creangă a rămas în literatura română și ca un excelent culegător de basme și povestiri. Printre ele numărăm „Capra cu trei iezi”, „Fata babei și fata moșneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Ivan Turbincă” sau „Povestea porcului”.

Ion Creangă s-a stins din viață la 31 decembrie 1889, la Iași, la puțin timp după ce trecuse în neființă bunul său prieten, poetul nepereche Mihai Eminescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×