Cine se va pensiona la 43 sau 45 de ani. Legea a ajuns la Senat

Cine se va pensiona la 43 sau 45 de ani. Legea a ajuns la Senat
Cine sunt românii care vor putea ieși la pensie mai devreme. Sursa foto: romaniatv.net

Legea Pensiilor va suferi noi modificări, ca urmare a unui proiect de act normativ ajuns deja la Senat, pentru a fi supus aprobării în cel mai scurt timp posibil. Legea se aplică, însă, doar pentru o anumită categorie de salariați.

Dansatorii se vor putea pensiona la 43 sau 45 de ani

Mai concret, din punctul de vedere al vârstei de pensionare, dansatorii ar trebui să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații. Acest lucru înseamnă că se vor putea retrage mai devreme din domeniul muncii, la 43 sau 45 de ani.

În expunerea de motive se precizează că persoanele care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan se antrenează și fac aceleași eforturi fizice zilnice precum balerinii. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, apar consecințe pe planul sănătății, care de cele mai multe ori sunt iremediabile.

Ce spune inițiatorul acestei propuneri legislative

Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare.

Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat„, se arată în nota explicativă care însoțește acest proiect de act normativ.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea unui singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Prin urmare, la articolul 50, alineatul (2), este propus următorul amendament:

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi”, mai precizează inițiatorul legii respective.

În ceea ce privește termenul de emitere a avizelor, acesta a fost fixat până spre sfârșitul lunii noiembrie, astfel că propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului în următoarele zile.

Pentru a intra în vigoare, are nevoie, însă, de aviz pozitiv din partea Camerei Deputaților. Va ajunge acolo pentru votul final, de îndată ce va fi dezbătută în Senat.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×