Cine poate să iasă la pensie în 2020. Calculator vârstă de pensionare

Cristiana Astefanoaiei    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
01/03/2020, 13:46
Cine poate să iasă la pensie în 2020. Calculator vârstă de pensionare GALERIE FOTO
Pensionari privind îngrijorați prețurile dintr-un magazin. Sursa foto - hepta.ro

A devenit oficial cine poate să iasă la pensie în 2020. Astfel, vârsta de pensionare se schimbă la fiecare câteva luni pentru femei, în timp ce pentru bărbaţi este aceeaşi încă din anul 2015.

Cine poate să iasă la pensie în 2020

Trebuie să știți că pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi este raportată la data naşterii.

Mai exact, în timp ce bărbaţii se pensionează la 65 de ani, încă din anul 2015, vârsta standard de pensionare pentru femei creşte la fiecare câteva luni.

Calculator vârstă de pensionare

Astfel, în primele trei luni din acest an se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani şi 3 luni şi au un stagiu minim de cotizare de  15 ani, stagiul complet de cotizare fiind de 31 de ani şi trei luni.

În ultimele trei luni din an se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani şi 5 luni, dacă au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de cotizare de 31 de ani şi 5 luni.

Femeile au şi opţiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Pentru a verifica la ce vârstă te poţi pensiona, poţi accesa site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, urmând să introduci în casete data naşterii şi să bifezi sexul.

Violeta Alexandru cea care a fost ministrul Muncii în cabinetul Orban spune că a descoperit o problemă de sistem în aplicarea Legii pensiilor și urmează să facă modificări importante.

Ministrul a declarat că a observat aceste erori după ce a mers în teritoriu, unde a descoperit probleme serioase de management la legea pensiilor și urmează să se ia măsuri în acest sens pentru modificarea ei.

„Lucrăm la îmbunătăţirea acestei legi. Sunt multe, săptămâna viitoare o să avem un material pe acest subiect. Sunt decizii ale Curţii Constituţionale care trebuie să aibă corespondent în legislaţie.

 Sunt o serie de aspecte, nu aşa de multe cum la început îmi solicitau mesajele de la cetăţeni, pentru că am putut constata, mergând în teren, intrând în subiect, că de fapt avem probleme de management în acest domeniu. De fapt, avem o problemă de sistem”, a transmis Violeta Alexandru.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×