Charles Aznavour avea amintiri frumoase din România! ”Ar trebui să facem şi noi asta în Franţa”

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
01/10/2018, 20:26
Charles Aznavour avea amintiri frumoase din România! ”Ar trebui să facem şi noi asta în Franţa”
Charles Aznavour a acordat un interviu Andreei Esca, in urma cu doi ani

Charles Aznavour, artistul care sărbătorea iubirea în fiecare zi și care a făcut cunoștință și cu fanii din România, a murit duminică seară. Avea 94 de ani și încă nu era pregătit să plece dintre noi. Avea planuri de viitor, avea concerte de onorat. Tocmai ce se întorsese dintr-un turneu din Japonia.

Fanii lui din toată lumea sunt șocați de vestea tristă care a venit în această dimineață. Charles Aznavour va trăi însă foarte mult timp de-acum încolo prin cântecele sale de iubire, ascultate de îndrăgostiții din toată lumea. Celebrul artist a fost și în România. A rămas cu o amintire plăcută despre țara noastră.

Charles Aznavour a plecat cu idei bune din România

Și-a reamintit clipele petrecute în România în timpul unui interviu acordat vedetei Pro Tv Andreea Esca! Acesta a ales să vorbească atunci despre copilăria sa, despre începuturile carierei, dar și despre cei care i-au modelat calea către succes. Sunt oameni importanți ai literaturii și artei mondiale, iar întâlnirea lui Charles Aznavour cu ei i-a marcat viața și cariera și modul de a vedea lumea.

“Imi amintesc perfect intoarcerea din Romania. M-au intrebat jurnalistii cum a fost si le-am spus ca exista o sala de spectacole cu boxele amplasate in fata si ca ar trebui sa facem si noi asta in Franta. Acesta este primul lucru pe care mi-l amintesc despre Romania”, declara Charles Aznavour, copilul unor emigranti armeni, nascut la Paris, în 1924. Acesta a ajuns pe scenă de foarte mic, unde cânta, dansa și interpreta, alături de sora sa, Aida, cu un an mai mare.

“Tata era cantaret, mama actrita, nu stiu daca voiam neaparat sa fiu pe scena, dar astea erau ocupatiile din familia noastra”.

Dacă regreta însă ceva cu adevărat era faptul că din cauza sărăciei nu a avut parte de educație pentru că, spunea el: profesorii îți creionează drumul pe care fără să realizezi îl urmezi apoi toată viața.

“Copiii au nevoie de o directie, nu sunt deajuns parintii, pentru ca ei ii cocolosesc… Saracu, o sa fie obosit… Nu, nu, cand trebuie sa muncesti, trebuie sa muncesti”, spunea marele artist.

Charles Aznavour a fost norocos. A întâlnit oameni care i-au marcat viața: “In literarura a fost Jean Cocteau, Maurice Chevalier pentru cariera internationala, Edith Piaf pentru relatia adevarata dintre public si artist si Charles Trenet pentru felul in care trebuie sa compui muzica. A contat mult ca i-am intalnit. Edith Piaf m-a descoperit intr-o zi cantand impreuna cu un partener, m-a chemat seara la ea acasa si apoi nu ne-am mai despartit timp de 8 ani. Pentru ca de a doua zi locuiam la ea in casa. Am fost singurul barbat care a locuit cu ea fara sa-i fie amant”.

“Vorbeam aceeasi limba, eu eram un copil crescut pe strada. Stiti, emigrantii cand ajung intr-o tara si nu stiu limba isi lasa copiii sa faca ce vor. Unii ajung bine, ca mine, altii nu, dar asta a fost, si din acest punct de vedere ne asemanam eu si Piaf. Eram doi copii crescuti liber, in strada”.

Francezii nu l-au plăcut de la început pe Charles Aznavour. Erau în vogă cântăreți frumoși, precum Yves Montand si Gilbert Bécaud, dar asta nu l-a descurajat. A continuat să compună pentru nume mari din muzica franceză, dar a și cântat. A insistat până într-o seară, când spectatorii și critici deopotrivă, l-au aplaudat minute în șir. Avea 36 de ani.

“Singurul secret al reusitei este sa muncesti, nu vad alta cale. Doar daca nu-ti lasa tata 15 milioane mostenire. Atfel, nu se poate”. A urmat apoi o lungă perioadă de glorie internațională, încununată cu un succes teribil, care l-a făcut să cânte alături de cele mai mari staruri din lume! Cu mulți însă, va continua să cânte dintre stele.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×