Centrul de control al Reactorului 4 de la Chernobîl a fost deschis turiștilor pentru prima oară în istorie!

Catalin Nae    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
07/10/2019, 15:16
Centrul de control al Reactorului 4 de la Chernobîl a fost deschis turiștilor pentru prima oară în istorie! GALERIE FOTO
Reactorul 4 este deschis vizitelor turiștilor. Sursa foto - facebook

Centrul de control al Reactorului 4 de la Chernobîl a fost deschis turiștilor pentru prima oară în istorie! Este, de departe, punctul zero și cel mai radioactiv loc de pe pământ. S-a ajuns în această situație după catastrofa din 1986. Acum, cine vrea să viziteze panoul de comandă poate să facă lucrul acesta dacă îndeplinește câteva condiții. În primul rând trebuie să poarte un costum special, o cască, dar și mănuși.

Centrul de control al Reactorului 4 de la Chernobîl a fost deschis turiștilor pentru prima oară în istorie!

Chiar agențiile de turism au confirmat această posibilitate de a merge până în inima Cernobîlului. Se poate face acest lucru după ce președintele ucrainean Vladimir Volydymyr a spus că zona poate fi una turistică probabil și după difuzarea miniseriei HBO în întreaga lumea despre dezastrul care a avut loc aici. Cei care vor să meargă până la reactorul 4 trebuie să mai știe că vor trece apoi prin două teste înainte de reintegrare.

Conform specialiștilor, în interiorul panoului de comandă de la Reactorul 4, radiațiile sunt de 40 de mii de ori mai mari decât limita normală. Cu toate acestea, există sute de cereri. Zona Cernobîl a fost luată cu asalt de turiștii care au urmărit serialul produs de HBO şi care vor acum să vadă pe viu locurile despre care au aflat în film. Mai mult de atât, odată cu turismul şi comerțul cu diverse produse „tematice” a cunoscut o dezvoltare extraordinară.

Centrul de control al Reactorului 4 de la Chernobîl a fost deschis turiștilor pentru prima oară în istorie! Cernobîl
Turiștii intră în reactor echipați complet. Sursa foto – facebook

Obiectele din Chernobîl trebuie să rămână în Chernobîl

Vă reamintim că peste 300.000 de oameni au fost evacuați din zonă la puţin timp după catastrofă și cei care au mers acolo să curețe reziduurile radioactive au murit pe capete. Mai mult de atât, numărul celor care și-au pierdut viața în urma teribilului accident nu este cunoscut, dar se vehiculează între 4.000 și 93.000 de oameni morți. Nu se termină aici. Riscurile la care se expun cei care vor să meargă în zonă sunt încă destul de mari.

Asta și pentru că unii dintre ei au vrut cu orice preț să plece și cu un suvenir din zonă. “Mulți oameni vin aici, pun o mulțime de întrebări legate de serial, despre tot ce s-a petrecut. Oamenii sunt din ce în ce mai curioșiDar toți trebuie să înțeleagă că nu pot pleca cu nimic de aici. Nici măcar cu aerul”, a transmis Viktoria Brozhko, un ghid local.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×