Condamnaţii care au făcut închisoare pentru terorism se retrag într-un complex de 5 stele din Arabia Saudită! Aici, ajutaţi de clerici şi de psihologi învaţă din nou ce este adevărata religie şi scapă de gândurile negre care i-au făcut să comită acte de terorism. Metoda controversată a autorităţilor din Arabia Saudită se pare că dă roade. Acestea se laudă cu o rată de succes de 86%, relatează vineri AFP. Aşadar, piscina interioară, terasele scăldate în soare şi personalul îmbrăcat în costume de servitori se pare că îi ajută pe jihadişti la deradicalizare . VEZI MAI MULTE IMAGINI SUS, ÎN GALERIA FOTO!
Creat ca loc de tranziţie între închisoare şi libertate, confortabilul complex de la Riad este simbolul unei strategii saudite controversate de reeducare a jihadiştilor care mizează pe „vindecarea” ideologică şi nu pe constrângere. Centrul de consiliere şi orientare Mohammed Ben Nayef, supervizat de clerici şi psihologi, are misiunea de a-i împiedica pe condamnaţii care şi-au ispăşit pedepsele să se întoarcă la jihad, prin ceea ce numeşte consiliere religioasă şi detoxifiere ideologică.
Centru de deradicalizare de 5 stele în Arabia Saudită! Americanii îi contrazic referitor la succesul înregistrat
„Ne concentrăm pe corectarea ideilor false”, subliniază Yahya Abu Maghayed, unul din directorii centrului, care a făcut pentru reporterii de la France Presse turul vastului complex străjuit de palmieri într-o maşinuţă de golf. Foşti membri al Al-Qaida şi foşti talibani sunt cazaţi în căsuţele dotate cu televizor cu diagonala mare aşezate printre peluze tunse impecabil şi se pot plimba liberi, îmbrăcaţi în robe albe. Au acces la o sală de sport bine echipată, la apartamente rezervate vizitelor conjugale, precum şi la o clinică.
„Facem aşa încât beneficiarii să poată simţi că sunt oameni normali şi că mai au o şansă de a se reintegra în societate”, explică Abu Maghayed, subliniind că centrul se abţine de a-i numi pe cei cazaţi aici prizonieri sau deţinuţi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Arabia Saudită este acuzată de multă vreme că „exportă” doctrina sunită radicală cunoscută ca wahhabism, dar prinţul moştenitor Mohammed ben Salman, noul om-forte al regatului, încearcă să scadă influenţa clericilor ultraconservatori din ţară, unde au avut loc în repetate rânduri atacuri atribuite extremiştilor. Prinţul moştenitor a lansat de altfel o coaliţie militară a 40 de ţări musulmane cu angajamentul de a „şterge extremismul de pe suprafaţa pământului”.
Centrul de reabilitare, prin care au trecut din 2004 peste 3300 de extremişti, inclusiv foşti deţinuţi de la Guantanamo, are o rată de succes de 86%, se laudă Abu Maghayed, cifră ce reprezintă potrivit acestuia proporţia de „beneficiari” care nu au mai reluat legăturile cu jihadismul timp de zece ani de la plecarea lor din centru. Dintre ceilalţi, a spus responsabilul saudit, o parte nu au făcut decât să manifeste semne de „comportament deviant” şi doar un număr infim au „recidivat”.
Totuşi, un specialist american în terorism care a studiat îndeaproape acest program estimează că rata de recidivă este mai ridicată, pe baza informaţiilor din presă în care a fost semnalată apariţia unor foşti clienţi ai centrului pe câmpurile de luptă ale jihadiştilor. Un alt expert american, John Horgan de la Georgia State University, a explicat pentru AFP că „este imposibil de ştiut ce componentă a acestui program contribuie la reducerea ameninţării de reangajare în terorism”. Saudiţii trebuie însă aplaudaţi pentru că au încercat să facă ceva diferit, fiind printre primii care au încercat „terapia prin cuvinte” cu terorişti, a notat acesta.